Одржан помен Србима убијеним код Вишеграда 1942. године

У Старом Броду код Вишеграда одржан је помен за шест хиљада српских цивила које су усташе на бруталан начин убиле 1942. године. Стари Брод двоструко место страдања, јер га је крио комунистички режим, рекао српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Помен српским жртвама поред спомен-обележја у Старом Броду служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством. Помену су присуствовали су председница РС Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

У Спомен-музеју у Старом Броду постављено је 27 склуптура са 39 ликова, које симболизују збег и улазак српских мајки са децом у наручју у набујалу Дрину. 

Милорад Додик изјавио је да је ово место, где су усташе убиле више од 6.000 Срба, дупло место страдања, јер га је крио комунистички режим, преноси РТРС.

Додик је рекао да је Тито у то време био у Фочи и да није хтео да помогне српском збегу да страда од усташа. Он је истакао да се у Старом Броду догодио стравичан пир, стравичан по томе што је било забрањено да се о њему говори.

"Убијање Срба била је званична политика НДХ. Срби који су дошли овдје, очигледно им је било намијењено да буду побијени", рекао је Додик у Старом Броду где је освештан Спомен-музеј српском жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

Он је додао да није Републике Српске данас не би било ни овога у Старом Броду, те истакао како је оправдана била борба за Српску.

Додик је додао да у Стари Брод долазити кад год буде могао, те истакао како то мора бити место где ће долазити школске екскурзије да би научили шта се овде догодило.

Усташке јединице покренуле су у пролеће 1942. године офанзиву са намером да протерају и побију српско становништво из источног дела БиХ како би остварили свој циљ – границу Независне Државе Хрватске на Дрини.

Током те акције је убијено више од 6.000 Срба, искључиво цивила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво