Пуповац: Хрватска постаје фактор нестабилности на просторима бивше Југославије

Председник СДС-а Милорад Пуповац упозорио је поводом најновијих напада на грађане српске националности на книнском подручју, како ситуација у Хрватској у погледу међуетничке толеранције није добра.

"У погледу стања мира, сигурности, поштивања Устава и закона, те поштивања међународних уговора, које је Република Хрватска потписала, поштивања повеља међународних организација чија је чланица, од УН-а, НАТО-а, Вијећа Европе и Европске уније, ситуација у Хрватској није добра", додаје Пуповац

Према његовим речима, ситуација у тој земљи се погоршава од 2014. наовамо.

"Доласком Андреја Пленковића на власт то је било заустављено, али се онда, након кратког времена, поново обновило и сада изнова кулминира, тако да у протеклих два или три мјесеца имамо повећан број врло озбиљних, не инцидената, него врло озбиљних насилних радњи, према људима, њиховој имовини, њиховој етничкој припадности... То је, нажалост, оно што Хрватску издваја из остатака простора бивше Југославије, гдје слика, истина, није најљепша, али Хрватска у том погледу преузима врло неславну заставу", тврди лидер СДС-а за портал Радио Сарајево.

Сматра да то у сваком случају јесте манифестација нетолеранције и неприхватања разлика, те покушај поништавања разлика.

Напомиње да је то тесно повезано са историјским ревизионизмом који се у Хрватској огледа у томе да постоје покушаји да се рехабилитује усташки покрет и да се установи у новом европском контексту.

"У томе значајну улогу имају поједини чланови епископата локалне Католичке цркве и клера опћенито, имају поједине ветеранске организације, поједине политичке странке и невладине организације које су настале уз тијесну повезаност с епископатом локалне Католичке цркве и националне Католичке цркве и политичких странака које су с њима повезане као њихово политичко крило", упозорава Пуповац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво