Афера "Рекет", кад Заев изгуби живце

Премијер Северне Македоније Зоран Заев попустио је под притиском афере "Рекет" која већ недељама потреса Северну Македонију, наводећи да неће дозволити да владу сруши "пар криминалаца, сујетан новинар и један п...". Заев се, касније, извинио припадницима ЛГБТ популације, подсећајући их да су за владу у Скопљу сви људи исти.

Афера "Рекет", у коју су умешане бивше звезде ријалити програма, контроверзни пословни људи и некадашња шефица Специјалног тужилаштва, драматично је подигла страсти у Северној Македонији, па је премијер Заев "експлодирао" одговарајући на питања новинара о том случају.

"Свакако нећу дозволити да неколико криминалаца, сујетан новинар и, да ми опрости ЛГБТ популација, један педер смене ову владу са власти. Не!", рекао је Заев у уторак увече, чиме је изазвао лавину реакција у Скопљу.

Неколико сати касније, Заев је објаснио да је његова влада "прекинула ранију праксу притиска на медије", те да је од доласка на власт у Северној Македонији значајно смањен број напада на припаднике ЛГБТ популације.

"Ако ме је неко погрешно разумео, заиста жалим и због тога објашњавам. Остајем веран вредностима о којима сам говорио и веран вредностима за које сам се одувек борио", навео је Заев.

Македонски премијер се припадницима ЛГБТ популације извинио и путем Твитера.

"ЛГБТ заједница ужива моје велико поштовање. Зато сам, пре него што сам изустио реч "педер" упутио извињење. Ту реч сам употребио да опишем карактерну особину, а не сексуално опредељење. Извињавам се ЛГБТ људима. Борићу се за њихова права као и до сада", навео је Заев на Твитеру.

Македонско Тужилаштво за организовани криминал саопштило је да у случају "Рекет" поседује аудио и видео материјале о разговорима између осумњичених Бојана Јовановског и македонског бизнисмена З. M., који су, уз подршку једног тужиоца, уцењивали познатог македонског бизнисмена да им исплати осам милиона евра у замену за ослобађајућу пресуду.

Полиција је, у међувремену, одузела два мобилна телефона бившој шефици Специјалног тужилаштва Катици Јаневој, пошто су две особе ухапшене због покушаја изнуде шест милиона евра од локалног бизнисмена, обећавајући му повлашћени третман у специјалном тужилаштву.

Јанева за сада није коментарисала своју наводну улогу у овом скандалу.

Катица Јанева је, неколико сати пре избијања овог скандала, поднела оставку на месту шефице Специјалног тужилаштва, наводећи као разлог натезање између владајуће коалиције и опозиције око закона којим би требало да буде одређена судбина тог тужилаштва.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво