Пендаровски: Спор пут Западног Балкана ка ЕУ

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски очекује да његова држава почне преговоре са ЕУ у октобру. Наводи да су урадили све што је од њих тражено и да је сада на потезу Унија, преноси РТЦГ.

Стево Пендаровски је у интервјуу за РТЦГ рекао да није задовољан којом брзином земље Западног Балкана иду ка европској породици, нагласивши да Европа мора да буде одлучнија по том питању.

Северна Македоније је, како каже, њен председник сто процената сагласна са Црном Гором када је реч о визији региона, посебно у делу европске и евроатлантске будућности.

Пендаровског брине што та будућност у последње време бива замагљена, а пут ка европској породици спор и неизвестан.

"Ја се надам да ће то ићи брже. Која је то порука за нас који још нисмо почели са преговарањем. Ако ви преговарате седам година и још нема светла на крају тунела, шта да ја кажем мојим грађанима у Северној Македонији колико ће ово трајати 15 - 20 година", наводи Пендаровски.

Иако се очекивало да Северног Македонија и Албанија отворе преговоре са ЕУ прошлог месеца на састанку челника у Луксембургу одлука је одгођена, због, како се могло чути подељености у Унији око тог питања.

"Све што су тражили од нас све смо испунили, укључујући и тешке компромисе и сада је на Европи да испуни оно што је обећала", поручио је Пендаровски.

Председник Северне Македоније каже да је веома задовољан односима и сарадњом са Црном Гором.

Наводи да много значи и помоћ коју Црна Гора као пуноправна чланица НАТО-а несебично даје Северној Македонији, која ће постати 30. чланица Алијансе највероватније већ почетком идуће године.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 11:36) - Воронцов [нерегистровани]

Спор је пут развоја

И то је суштина.Од развоја се живи, а не од припадности негој заједници држава. И откуд су они тзв. Западни балкан, пре су централни и јужни?

(уторак, 16. јул 2019, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

EUtopija

Za 15-20 god EU neće biti. Zemlje koje hoće da iskoriste EU a nisu velesile poput Nemačke i Francuske, neće biti primljene. Ili će EU da ima koristi od države ili neće biti primljena. To je bio slučaj Rumunije i Bugarske (farme i nuklearke). No pain, no gain.

(уторак, 16. јул 2019, 09:18) - Aotearoa [нерегистровани]

Predsednik Severne Makedonije treba da zna da promena imena,

ne znaci i automatsko dobijanje datuma za pocetak pregovora za clanstvo u EU. Prema tome ako se ne sprovedu sve reforme, najpre one u sudstvu, predsednik treba da ocekuje da to moze da se zaista desi tek za 15 ili 20 godina !