Седам особа страдало у невремену на Халкидикију, више од 100 повређених

Најмање седам особа, међу којима двоје деце, погинуло је, а више од 100 повређено у снажном невремену које је погодило грчко полуострво Халкидики, популарно међу туристима. Међу жртвама нема туриста из Србије. На Халкидикију проглашена ванредна ситуација.

Грчка полиција наводи да је двоје старијих туриста из Чешке страдало када је ветар преврнуо њихову камп приколицу, жена и осмогодишњи дечак из Румуније погинули су када се срушио кров у ресторану у Неа Плаји, а дечак и мушкарац из Русије страдали су када се срушило дрво у близини хотела у Потидеи.

Током претраге терена пронађено је још једно тело мушкарца у области између Созополија и Неа Каликратие.

Како наводи Катимерини, форензичари ће испитати да ли тело припада 62-годишњем рибару, који је нестао у мору код Каликратеие у среду увече.

У болници је више десетина људи свих узраста, већином примљених због прелома и удараца у главу. 

Невреме праћено јаким ветром и кишом, за које кажу да је највеће у протеклих неколико деценија, синоћ је захватило Халкидики.

Власти су прогласиле ванредну ситуацију на Халкидикију, а олуја је протутњала Неос Мармарасом, Пефкохоријем, Калитеом, Никитијем.

Водена бујица носила је дрвеће, а у мору се могу видети сунцобрани и лежаљке из барова.

Ветар је био толико јак да је избио улазна врата на познатом хотелу "Мелитон" у Порто Карасу.

Конзул Србије у Солуну Драгана Глишић потврдила је за РТС да међу страдалима у невремену на Халкидикију нема туриста из Србије

Наши туристи који летују у овом региону су на друштвеним мрежама пренели фотографије и видео-записе. Многи нису могли да се јаве родбини и пријатељима јер нема ни струје, ни интернета, а и фиксна телефонија је у прекиду.

Око 80 одсто територије Халкидикија нема струје, пише портал Катимерини

Саобраћај је отежан и на путу између Неос Мармараса и Порто Караса. На многим локалним путевима отежан је саобраћај због палог дрвећа.

У области Халкидикија проглашена је ванредна ситуација, а локалним властима помаже и војска како би се лом рашчистио.

Ситуација се полако стабилизује, главни путеви су отворени – ка Касандри и Ситонији.  

Снажно невреме није направило већу штету на Атосу, нити је нанело проблеме монашкој заједници на Светој Гори. Археолошки локалитети и споменици културе нису оштећени, саопштило је грчко министарство културе, преноси АНА.

Током јутра се над Халкидикијем разведрило, мада према информацијама Грчког метеоролошког завода, и за данас је најављено невреме, али слабијег интензитета.

Метеоролози кажу да је овакво невреме потпуно неуобичајено за ово доба године у Грчкој, где су лета углавном сува и топла.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво