Обележен Дан сећања на Јадовно 1941.

Српско народно веће саопштило је да је 10. пут обележен Дан сећања на Јадовно 1941. поред централног споменика на том стратишту. Обележавање Дана сећања на Јадовно организовали су СНВ, Координација јеврејских општина у Хрватској, Епархија горњо-карловачка и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Комеморативном скупу присуствовали су потомци жртава и активисти који су подсетили на страдање у том логору у Независној држави Хрватској током Другог светског рата.

Одржан је и парастос и кадиш поред Шаранове јаме, једног од најпознатијих стратишта комплекса Госпић-Јадовно-Паг. 

Председник Координације јеврејских општина Огњен Краус подсетио је на хронологију злочиначког подухвата убијања у Јадовну, на депортацију заточеника и масовност егзекуција, као и срамотан однос према спомен-обележју Јадовно током 1990-их те спомен-плочи на Пагу која је уништена у неколико наврата. 

"Желимо да пуна истина о жртвама допре до јавности и до младих који не знају ништа о њима. Желимо да се отворено каже да је НДХ била злочиначка творевина, јер групе и појединци то негирају. На пример, пре неколико дана председница Колинда Грабар-Китаровић је примила Хрватски обредни здруг Јазовка", рекао је Краус.

Према његовим речима, у Хрватској већ годинама постоје групе које се труде да релативизују злочине. Они, како је казао, тврде да су комунистички злочини били гори, а Дан ослобођења Загреба за њих је дан окупације, саопштио је СНВ.

"Плоча на Пагу два пута бачена у море" 

Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, казао је да је увредљива плоча која стоји на улазу "Добродошли у Јадовно", јер "она подсећа на ознаке које су наши преци носили на одећи након успостављања НДХ" и подсетио да је плоча на Пагу два пута бачена у море.

"Овде се треба запитати: има ли земље у Европи у којој је то могуће? Има ли земље чији премијер након што пошаље венац на Сутјеску у појединим медијима бива називан убицом Хрватске", рекао је Пуповац.

Он се потом осврнуо и на оне који мисле да је довољно посетити само Јасеновац, а запустити преко 50 других места страдања.

"Колико год је тешко говорити на овом месту, ми, народи жртава, Срби, Јевреји и Роми, не само да жалимо - ми овде црпимо снагу коју требамо да се у име уморених супротставимо онима који желе рехабилитовати НДХ. Ко није био у Јадовну, није био у Јасеновцу. Ко није долазио у Јадовно, није долазио и не долази у Јасеновац", навео је Пуповац.

То са овог места, како је рекао, поручује свима који мисле да је довољно да се дође само у Јасеновац, а да се прескоче друга места страдања, поготово ово, најокрутније које се може замислити.

"Овде смо како бисмо истакли историјску истину о овом стратишту, то је наша дужност и обавеза како мрак историјског ревизионизма не би прекрио истину о овом и другим местима страдања невиних људи", рекао је Фрањо Хабулин, председник Савеза антифашистичких бораца.

Екстремна десница се, како је казао, понаша као да је у Другом светском рату победио фашизам, односно Хитлер, Мусолини и Павелић.

"То само показује да су још увек данас изгубљени у времену и простору. У широком луку заобилазе истину о злочинима које је починио усташки режим. Ако се и спомену злочини, онда је то крајње изрелативизирано", рекао је Хабулин.

Комеморацију су организовали Српско народно веће, Координација јеврејских општина Хрватске, Епархија горњо-карловачка и Савез антифашистичких бораца и антифашиста РХ. Поред њих венац је у име хрватске владе положила изасланица премијера Невенка Бенић, у име владе Србије Иван Бошњак и представник покрајинске Владе Небојша Војновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво