Шта морате да пријавите мађарским цариницима

На путничким терминалима на граничном прелазу Хоргош нема дужих задржавања, али зато камионџије чекају и по 24 часа. Ипак, због почетка туристичке сезоне, очекује се већи број путничких возила, па се возачима препоручује да иде на друге граничне прелазе са Мађарском.

Путници се жале на рад мађарских органа, због којих често настају гужве на Хоргошу, док се на српској страни ни на улазу ни на излазу из земље не чека дуже од 15 минута.

Мађарски надлежни органи одржали су конференцију за новинаре на којој су рекли да у другој половини јуна креће туристички талас, који ће трајати до половине септембра.

Очекује се да ће најмање два милиона путничких возила да прође кроз Реске, односно Хоргош, и шест и по милиона путника.

Роланд Тербел из Полицијске капетаније Жупаније Чонград је рекао да ће, у случају великих гужви са једне стране отварати и траке са супротне стране, како би смањили време задржавања.

Не уносите више од 40 комада цигарета

Најчешћи прекршаји које путници на граници праве је тај што не пријављују алкохол и дуван.

У Мађарску не сме да се унесе више од 40 комада цигарета, или 20 цигарилоса, или 10 цигара, или 50 грама дувана.

Такође, не сме да се унесе више од четири литре вина, 16 литара пива, или литра јачег алкохола.

Ева Немеди Варга из Царинске управе Жупаније Чонград објашњава да када полиција заврши контролу докумената, сваког путника пита шта има да пријави, а најчешћи одговор је да немају ништа.

Цариник онда одлучује да ли ће радити детаљну контролу и возило издвојити на посебан преглед који таје тридесетак минута.

"Ако нађемо недозвољену количину, води се убрзани поступак против прекршиоца, који мора да плати од 75 до 150 евра. Ако је реч о огромним количинама за препродају, следи и кривична пријава", објашњава Ева Немеди Варга.

Камионџије по цео дан чекају на граници 

На теретном терминалу на Хоргошу гужве су велике, а екипа РТС-а процењује да је колона возила дуга пет километара.

Камионџије кажу да чекају од 18 часова до 24 сата. "Не може се ни радити, ни спавати ни одморити, ништа", каже један од камионџија, док други истиче да два дана није спавао. Поручују да губе нерве, време, и да губе на конкурентности.

Заменик вође смене на теретном царинском терминалу Хоргош Ференц Михаљфи каже да је проблем код мађарске полиције.

"Њихова полиција затеже, ми пустимо 350 камиона за једну смену, а ових дана 120, 150, 160. Не можемо ништа да помогнемо, молимо возаче да буду стрпљиви", рекао је Михаљфи.

У плану је да се наредне године прошири терминал на Хоргошу. До онда – гужве су неминовне.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво