Пуповац: Поклич против Срба уништава Хрватску

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац каже за РТС да повици "Убиј, убиј Србина" и линчеви као у Супетру нису опасност само за Србе, већ и за Хрватску. "Тај поклич ће на крају доћи главе Хрватској. То је поклич који уништава ову земљу из дана у дан и уколико се томе не супротстави, он ће је уништити до краја", упозорава Пуповац.

Лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да није илузија говорити Србима да је безбедно живети у Хрватској и да "памтимо и гора времена", када су подметане експлозивне направе а повратици убијани.

Свакодневне увреде и напади на Србе су, како објашњава, нови талас националистичког и шовинистичког, а неретко и клерофашистичког политичког деловања, које је могуће јер постоје политички, верски и псеудодржавни ауторитети који то подржавају, објашњава Пуповац.

Очекује да државни врх одлучније говори о тим појавама. "Повици 'Убиј, убиј Србина' и линчеви као у Супетру нису опасност само за Србе, већ и за Хрватску. Тај поклич ће на крају доћи главе Хрватској. То је поклич који уништава ову земљу из дана у дан и уколико се томе не супротстави, он ће је уништити до краја", упозорава Пуповац.

Коментаришући свој жесток говор јуче у Хрватском сабору, када је рекао да је Хрватска земља мржње и насиља, Пуповац каже да је неопходно рећи ствари које су тачне да би се друштво освестило и да би се срело са стварношћу са којима живе људи друге националности и других опредељења.

"Мета су сви који другачије мисле"

Упитан да ли размишља о свом даљем учешћу у владајућој коалицији, напомиње да су такве увреде општедруштвени феномен и да to није толико повезано са тим да ли је неко члан владајуће коалиције.

Ради се о наслеђу које се пробудило 2013. године и које никако да се стиша, сматрa он. "Мета тих напада нисам само ја, већ сви који другачије мисле од тих мрзитеља и насилника", наводи Пуповац.

Међутим, постоје границе до које човек може трпети такве околности и када почне да размишља о другим начинима политичког деловања, напомиње Пуповац.

Коментаришући питање безбедности сезонаца из Србије, Пуповац указује да инциденти из Супетра и Дубровника говоре да постоје ризици, али и храбре реакције.

Полиција чини све, али то није довољно, каже Пуповац и додаје да обавештајна заједница мора да зна шта се дешава у групама које су извор насиља, да правосуђе мора ствари да назива правим именом и да је неопходно да се огласе друштвени ауторитети.

Сезонци из Србије не одлазе у Хрватску само због себе, већ и зато што су Хрватској потребни радници и њихове услуге.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 14. јун 2019, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo je

kako pupovac zna što uništava Hrvatsku.
I kako"ne vidi" svoju ulogu.

(четвртак, 13. јун 2019, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Kako su gradjani RH nestajali 1990.

Kada kazemo koliko je Srba ubijeno u Vukovaru i Osijeku 1990. I 1991. prije rata i kada prodjemo tu katarzu onda ce se drustvo unormaliti.Neka Glavas sada kaze istinu,neka spere dusu, mozda mu i dr. Kutlic oprosti.Mercep takododjer ima priliku,kao i njihovi slugani.I kada u udzbeniku iz povjesti se spomene Kir i zasto je ubijen i to ce utjrcati na katarzu.

(четвртак, 13. јун 2019, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

glasnije samoj EU

zasto Pupovac kao gradjanin EU ne trazi od EU pomoc?

(четвртак, 13. јун 2019, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

mediji u hrvatskoj

Ne može se očekivati normalan odnos prema Srbima u Hrvatskoj dokle god hrvatska državna televizija stalno potencira prikazivanje dokumentaraca u kojima se za rat 90 ih isključivo i jedino okrivljuju Srbi kao "agresori" dok se sve ostale činjenice iz tog vremena (koje ne idu u prilog Hrvatskoj), guraju pod tepih. Tako se stvara medijska crno-bela slika gde su Srbi uvek prikazani kao "crni" negativci. Još jedan razlog je i obrazovni sistem u Hrvatskoj koji tamošnju omladinu uči iskrivljenoj istoriji u vezi Srba iz doba pre, u toku i posle postojanja SFRJ. U takvoj atmosferi koja je dodatno podgrejana ekonomskim problemima logično je očekivati pojavu revolta i nezadovoljstva koje je najlakše svaliti na nacionalnu manjinu Srbe koji onda trebaju da posluže kao "ventil" za izduvavanje nezadovoljstva. Bojim se da će ovakvo stanje još dugo trajati. Što se tiče gospodina Pupovca smatram da je i previše dugo predstavnik Srba i red je da neko drugi zauzme njegovo mesto.