Пала прелазна влада канцелара Курца

Аустријски парламент изгласао је неповерење прелазној влади канцелара Себастијана Курца. Захтев за неповерење влади подржали су посланици социјалдемoкрата и десничарске Слободарске партије, која је била у коалицији са Курцом до пре недељу дана. Данас је одлучио парламент, а у септембру одлучује народ, поручио је Курц.

Посланици Народне партије Себастијана Курца, али и опозиционог Неоса, гласали су против захтева Социјалдемократске партије Аустрије.

Падом владе Курц улази у историјске анале као канцелар који је најкраће време провео на тој дужности, краће чак и од досадашњег рекордера Кристијана Керна.

Курц је са данашњим даном био свега 525 дана на месту шефа владе. До сада је овај рекорд држао Керн, који је на месту канцелара провео 580 дана.

Такође, и нови министри у прелазној влади биће упамћени као министри са најкраћим временом проведеном у власти у послератној историји Аустрије.

Министри Екарт Рац, Валтер Пелтнер, Јохан Луиф и Валери Хакле провели су, укључујући и данашњи дан, свега пет дана на функцији.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен, након одлуке парламента, мораће да повери мандат за формирање нове владе неком другом.

Опозиција је тражила да експертска влада води земљу до превремених избора, који су заказани за септембар.

Афера "Ибица" 

Аустријску владу срушила је афера "Ибица", односно видео-снимци на којима се види да Хајнц Кристијан Штрахе, који је био на челу коалиционог партнера Слободарске партије, нуди једној Рускињи државне послове за финансијску помоћ његовој странци.

Након што су објављени снимци, Штрахе и његов заменик Јохан Гуденус поднели су оставке на све политичке функције, а пошто је Курц тражио да се повуче њихов министар унутрашњих послова како би се спровела независна истрага у овом случају, дошло је до прекида коалиције.

Министри из Слободарске партије поднели су оставку, изузев шефице дипломатије Карин Кнајсел, која је на министарску дужност дошла преко слободара, али као независна личност.

Остала места, која су остала празна одласком слободара из владе, Курц је, на захтев председника, попунио експертима. На то је опозиција најавила његово свргавање.

Листа "Ject" најавила је да ће поднети захтев за изгласавање неповерења само канцелару Курцу, али синоћ су социјалдемократе одлучиле да поднесу сопствeни захтев и то за рушење целе владе.

Одласком Курца са места канцелара, сада ће ирски премијер Лео Варадкар, стар 40 година, осам више од аустријског колеге, бити најмлађи шеф једне владе у Европи.

На ванредној седници усвојена је и одлука о расписивању превремених избора, те се захтев скупштине сада упућује Одбору за уставна питања.

Шта се данас догодило

Социјалдемократска партија Аустрије поднела је данас захтев за изгласавање неповерења прелазној влади канцелара Себастијана Курца у аустријском парламенту и оптужила шефа владе за непоштовање парламентарне дипломатије и жељу да сам влада земљом. Лидер десничарске Слободарске партије Аустрије Норберт Хофер најавио је да ће слободари гласати за неповерење влади. 

Лидерка социјалдемократа Памела Ренди Вагнер затражила је изјашњавање посланика о неповерењу влади, истакавши да политика Курца Аустрију по други пут уводи у нове изборе, јер није добио шта је желео, а то је да сам влада.

"Желите подршку за владу која нема парламентарну већину. Желите поверење за владу коју чини само Народна странка и то након што сте, без укључења опозиције, формирали владу", критиковала је она.

Ренди Вагнер је нагласила да се поверење не може наметнути, већ се мора радом придобити, и казала да је то само сарадњом са опозицијом могуће.

"Не уживате поверење социјалдемократа и зато подносимо захтев за изгласавање неповерења влади", поручила је она.

На ванредној седници парламента, посланик социјалдемократа Јерг Лајхтфрид, након избијања кризе у влади после афере са челником Слободарске партије, критиковао је Курца што делује самостално и није у разматрање излаза из кризе укључио парламентарне партије.

"Влада Курца је доживела крах и канцелар мора да сноси одговорност за актуелну ситуацију", подвукао је Лајхтфрид.

Указао је да је биланс Курца на челу државе веома негативан, и да је за само две године срушио две владе.

Слободари подржавају захтев социјалдемократа 

Лидер Слободарске партије Норберт Хофер најавио je раније да ће посланичка група те странке у парламенту подржати захтев социјалдемократа за изгласавање неповерења влади канцелара Курца.

Хофер је рекао да ће коначну одлуку донети клуб посланика слободара, али да полази од тога да ће подржати захтев социјалдемократа, са којом су у току неформални разговори.

Да је Курц већ рачунао да ће до тога доћи, јасно је из његове поруке захвалности бирачима на убедљивој победи Народне партије на изборима за Европски парламент, рекавши да ће странка "стајати усправно у свакој ситуацији" и да ће се борити.

Иначе, председник Аустрије Александер ван дер Белен изјаснио се против "рушења" прелазне владе и он је приликом полагања заклетве нових министара апеловао на политичаре да не размишљају партијско-политички, већ државотворно до превремених избора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво