Додик: Сваки евентуални договор са НАТО-ом иде на одобрење у РС

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик наводи да Република Српска неће прихватити ниједан документ који је основа за прихватање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, те да ће све што евентуално буде договорено са НАТО-ом бити враћено Народној скупштини Српске на верификацију и одобрење, наводи РТРС.

Милорад Додик наводи да ће без јединственог става Народне скупштине тешко било шта прихватити.

Додаје да Српска може прихватити одређен план који би подразумевао сарадњу са НАТО-ом, као што је на пример присуство Оружаних снага БиХ у мисијама у Авганистану и слично, што је и чињено.

"Мерило је оно што НАТО има у Србији и ми преко тога сигурно нећемо прећи. Нећемо прихватити никакав документ који се може тумачити као пут за чланство у НАТО", рекао је Додик.

Поновио је да Српска остаје привржена резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, што је и питање дигнитета парламента Српске и њених представника који треба да то поштују.

"Ако неко очекује да ћемо то променити, неће се десити", рекао је српски члан Председништва БиХ .

Поручио је да Република Српска неће прихватити чланство у НАТО у складу са Резолуцијом Народне скупштине о војној неутралности.

"То је за мене завет. Нема чланства у НАТО и ту политику ћемо изнети на нивоу БиХ", рекао је Додик у обраћању после свечане академије поводом одржавања Изборне скупштине Уједињене Српске, која је одржана у Бањалуци.

Додик је напоменуо да је НАТО овде бомбардовао народ, планирао границе између Срба на Дрини, али је додао да Српска не сме остати без пријатеља на глобалном нивоу.

Према његовим речима, Српска не може прихватити чланство у НАТО, али може сарадњу са тим војним савезом.

Додик је поновио да БиХ интересује европски пут и статус кандидата за ЕУ, те одлазак ОХР-а и страних судија.

Подсетио је да Српска има најстабилнију власт и да је уједињена на нивоу БиХ с циљем да не изневери народ Српске већ да иза себе остави урађене конкретне пројекте попут инфраструктурних.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво