Ли Кећанг у Хрватској, "опсадно стање" у Загребу

Председник Народног већа Кине Ли Кећанг налази се у вишедневној посети Хрватској. Кинески премијер састао се у Загребу са својим хрватским колегом Андрeјем Пленковићем, након чега га је примила и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Андреј Пленковић је после сусрета са Ли Кећангом истакао да је састанак са кинеским премијером прекретница у односима двеју земаља.

"Разговори су нам били искрени, пријатељски и плодносни", поручио је Ли Кећанг.

Додао је да ће Пекинг увозити више хрватских производа који одговарају кинеским потрошачима и подстицати равномернију робну размену.

Претходно су министри Кине и Хрватске разменили меморандуме о сарадњи на бројним подручјима.

Две владе потписале су шест споразума у Загребу, а још четири споразума биће потписана у Дубровнику на самиту Кине и 16 држава средње и југоисточне Европе.

Споразуми се односе на железницу, пољопривреду, дигиталну сарадњу државне управе с "Хуавејом", Хрватску банку за обнову и развој, науку и спорт.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић истакла је после састанка са Лијем, да је иницијатива "Један појас, један пут" комплементарна с Иницијативом трију мора, док је кинески премијер поручио да је проширење привредне сарадње Кине и Хрватске од виталног значаја за Пекинг.

Навела је да та иницијатива јачањем инфраструктурних и привредних односа Кине и осталих држава подстиче светски привредни развој и промовише мир, безбедност и пријатељство међу државама, наводи се у саопштењу кабинета хрватске председнице.

Ли је рекао да изузетно цени спремност Хрватске на сарадњу и да хрватско-кинеске односе жели да заснива на равноправности, поштовању и међусобном уважавању. 

Хрватски званичници разговарали су са Лијем и о модернизацији пруге Загреб–Ријека и хрватских лука. 

Ли Кећанг ће, после дводневне посете Загребу, 11. и 12. априла у Дубровнику учествовати на састанку 16+1, на којем ће бити шефови држава источне и средње Европе.

Односи Загреба и Пекинга подигнути су на виши ниво након што је кинеска фирма изабрана за градњу Пељешачког моста.

Због делегације коју чини 250 кинеских званичника и привредника као и због проласка штићене колоне, у Загребу је током дана било "опсадно стање" због чега су се створиле велике гужве у саобраћају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво