Орбанови сарадници основали новинску агенцију В4НА у Лондону

Група мађарских бизнисмена и политичара блиских мађарском премијеру Виктору Орбану основала је у Лондону новинску агенцију под именом "В4НА", чији ће фокус бити на централној и источној Европи, пише "Ројтерс".

Орбанови сарадници стекли су контролу над великим делом мађарских медија у последњих неколико година па је његова странка "Фидес" преузела потпуну контролу над државним медијима, добијајући међународне оптужбе да слабе слободу говора, наводи британска агенција.

Како Ројтерс преноси, Орбан, међутим, није био у стању да контролише међународне вести, које су била далеко критичније од њега од локалних медија.

Нову компанију, звану В4НА, регистровао је у Лондону амбасадор Мађарске у Великој Британији Кристоф Салај-Бобровнички 31. децембра 2018.године. Прошлог месеца, Арпад Хабони, Орбанов главни "спин доктор" и сива еминенција, стекао је 40 одсто власништва у В4НА преко своје лондонске консултантске фирме, "Dunav Business Consulting Ltd" 

Коначно, "New Wave Media Group", у власништву КЕСМА, фондације која контролише већину мађарских провладиних медија, преузела је 57 одсто удела од Салај-Бобровничког. Први вести нове агенције сугеришу да ће она бити наклоњенија Орбану, наводи Ројтерс.

Већина садржаја сајта захтева претплату, али избор наслова на првој страни одговара ставовима Орбана, једног од најоштријих критичара имиграције у Европи, преноси британска агенција.

"Мигрант убио жену након што је прешла на хришћанство", један је од наслова од понедељка. Извештај о Матеу Салвинију, лидеру италијанске лиге, антимигрантски оријентисаном Министру унутрашњих послова и Орбановом савезнику, био је насловљен "Салвини: Грађани треба да контролишу Европу".

Име агенције, В4НА осликава њен фокус на Вишеградску четворку, односно четири земље Вишеградске групе: Пољску, Словачку, Мађарску и Чешку, али наводи се и да планира више покривености других центара уочи европских Парламентарних избора заказаних за мај.

"Наш тим од 50 новинара и тимови брзих репортера на локацијама су на којима се одигравају водеће приче у Европи: Лондон, Брисел, Париз, Берлин, Праг, Будимпешта, Београд, Братислава, Варшава", стоји на веб сајту агенције, В4НА.цом.

У изјави датој електронском поштом, В4НА је саопштила да нуди "конзервативан, десничарски поглед" на европске вести. Није било одговора о односима агенције и мађарских власти или пословним плановима, мнаводо Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво