Линта: Плоча испред општине нов доказ легализације усташтва у Хрватској

Председник Савеза Срба из региона, Миодраг Линта, оцењује да је плоча тзв. "Удруге хрватских бранитеља драговољаца Домовинског рата" која је постављена на службеном улазу у општину Подстрана, код Сплита, један од многих доказа легализације усташтва у Хрватској.

На поменутој плочи налазе се два усташка слова "У", у левом је усташки грб са првим белим пољем.

У писаној изјави достављеној медијима, Миодраг Линта наводи да у Хрватској постоји организација која има готово идентичан назив тзв. "Удруга хрватских драговољаца Домовинског рата" и која, такође, као свој знак има усташки грб са првим белим пољем.

"Важно је нагласити да у Хрватској постоји још читав низ легално регистрованих удружења тзв. удруга – Удруга ратних ветерана Хрватске Хрватски домобран, Независни драговољци хрватски, Заједница удруга драговољаца Хрватских обрамбених снага и др, које у свом деловању користе усташку иконографију било да је ријеч о службеним грбовима, знаковима, поздравима или дизајну веб страница", навео је Линта.

Додаје да оне не само да не сносе санкције већ се у највећем делу финансирају из државног буџета.

Председник Савеза Срба из региона истиче да постојање наведених удружења само потврђује неспорну чињеницу да у Хрватској нема спремности на суочавање са усташком прошлошћу.

"Усташтво, фашизам и србомржња су саставни дио хрватског друштва, од појединаца, преко удружења до институција и сваки покушај критике је унапред осуђен на жестоку осуду. Власт у Хрватској само понекад декларативно говори о антифашизму због међународне заједнице а у суштини активно или прећутно води политику легализације усташтва", каже Линта.

Додао је да свако у Хрватској може да региструје удружење које у свом знаку има усташки грб са првим белим пољем, да као свој поздрав користи усташки узвик "За дом спремни" или да у химни користи речи "За дом" и слично.

"Наведена удружења равноправно са осталим удружењима добијају средства из државног буџета или из буџета жупанија, општина и градова", навео је председник Савеза Срба из региона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво