Орбан на насловници "Младине", Мађарска протестује

Мађарски протест Љубљани због насловне стране "Младине" на којој Виктор Орбан салутира нацистичким поздравом. Орбанов портпарол словеначки недељник назвао "бившим гласником Комунистичке партије". Љубљана: Не мешамо се у уређивачку политику.

Словеначко министарство спољних послова потврдило је да је примило усмену дипломатску ноту од мађарске амбасаде у Љубљани и да су одговорили да се не мешају у уређивачку политику словеначких медија, преноси СТА.

Младина је спорну карикатуру Орбана објавила 22. марта, а амбасада Мађарске оценила је да је насловна страна "политички неодговорна" и затражила од министарства да помогне у спречавању сличних инцидената у будућности.

"Амбасада Мађарске у Љубљани убеђена је да насловна страна недељника Младина од 22. марта крши принципе слободе штампе и изражавања и да такви потези штете одличним билатералним односима две земље", наводи се у ноти.

У одговору министарства наводи се да оно поштује принципе слободе изражавања штампе и да се не меша у уређивачку политику словеначких медија, нити је оцењује.

Мађарски државни секретар за јавну дипломатију и односе Золтан Ковач такође је коментарисао насловну страну словеначког листа и истакао да није изненађен "историјском конфузијом и непрофесионалним ставом Младине", коју је назвао "бившим гласником Комунистичке партије".

На спорној карикатури приказани су лидер Словеначких демократа (СДС) Јанез Јанша и његове страначке колеге Бранко Гримс и Милан Звер како се грле са Орбаном који салутира нацистичким поздравом испред мађарске заставе са словеначким грбом.

Младина је раније писала да утицај Мађарске на Словенију није занемарљив и да је највећа словеначка парламентарна странка СДС највећи дужник Орбану, чији режим, како наводе, контролише део унутрашњих послова у Словенији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво