СДА тражи преиспитивање имена Републике Српске

Странка демократске акције (СДА) ће путем својих представника у државним институцијама покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива ентитета Република Српска (РС).

"Дугогодишња пракса институција власти ентитета РС је показала да је досадашњи назив ентитета РС интензивно и ефикасно коришћен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа – Бошњака и Хрвата", наводи се у саопштењу, преноси Кликс.

Даље се каже да је везивање имена било чега, у мултиетничкој заједници каква је БиХ, за само један народ, по принципу етничке привилегованости противно Уставу Босне и Херцеговине и Европској конвенцији о људским правима која је надређена Уставу БиХ.

Према Уставу Босне и Херцеговине, сва три конститутивна народа су равноправна на територији Босне и Херцеговине, укључујући оба ентитета и Брчко дисктрикт.

"То је потврђено и одлуком Уставног суда о конститутивности народа У5/98, којом је ентитетима наложено да у својим уставноправним системима осигурају пуну равноправност свим конститутивним народима. Ентитет РС постоји по Уставу БиХ као мултиетнички ентитет у којем сви народи морају имати једнака права, што значи да не може само један народ бити заступљен ни у називу, а други искључени", додају из СДА.

Наводи се да ће Странка демократске акције покренути процедуру за усклађивање назива ентитета РС с Уставом Босне и Херцеговине, а на темељу важеће одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво