Албански други службени језик у Северној Македонији

Председник Собрања Таљат Џафери потписао је Закон о употреби језика, којим се албански уводи као други званични језик у Северној Македонији.

Македонски вицепремијер Бујар Османи је објавио ту информцију и навео да би Закон данас требало да буде објављен у Службеном гласнику, преноси МИА.

Закон је прво усвојен у јануару, а потом је најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ поднела више хиљада амандмана.

Македонски председник Ђорђе Иванов одбио је да потпише Закон и вратио га у Собрање.

Македонски парламент је, без амандманске расправе, са 64 гласа за, без гласова против и уздржаних, усвојио Закон о употреби језика 14. марта прошле године без подршке ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ: Објављивање закона кривично дело

Највећа македонска опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ је упозорила директора Службеног листа Македоније Мартина Костовског да начин на који је Закон о језицима објављен у Службеном листу представља кривично дело које не застарева и за које се иде у затвор.

У саопштењу ВМРО-ДПМНЕ се указује да је, како истичу, "спорни" Закон о језицима у Македонији објављен у Службеном листу иако га није потписао председник државе Ђорђе Иванов.

Председник македонског Собрања Талат Џафери, високи функционер албанске странке ДУИ, која је чланица владајуће коалиције, потписао је у понедељак Закон о језицима и послао га Службеном листу на објављивање.

Џафери је у неколико наврата у претходном периоду изјављивао да ће то учинити без потписа шефа џаве, када процени да је погодан тренутак.

"Сви умешани ће сносити одговорност за кршење закона, процедура и уставности приликом усвајања истих закона. Социјалдемократски савез још једном силује демократију и руши правни поредак Републике Македоније", истиче се у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

Та странка наводи да је, одмах након промене уставног имена земље, Влада на челу са Зораном Заевим незаконским и насилним путем од Македоније направила двојезичну државу.

"Ово је још један ружан и провидан начин да се актуелна власт, преко усвајање несуштинских одлука за Албанце, приближи албанском изборном телу пред председничке изборе и да изманипулише албанске гласове", наводе из ВМРО-ДПМНЕ.

У закључку саопштења највеће опозиционе странке у Македонији пише да је то "само још један покушај приближавања Албанцима пре избора путем прављења нових кривичних дела, и да ће једног дана, када буду сишли са власти, сносити одговорност пред правним системом Македоније".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво