У Бањалуци отказане све новогодишње манифестације

Први пут од рата Бањалука ће у новогодишњој ноћи бити нема, јер су све манифестације – и дечје и новогодишњи концерти – отказани због безбедности учесника, туриста и грађана.

Ову информацију објавио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић на ванредној конференцији за новинаре, а након синоћњих догађаја у том граду током и након митинга "Правда за Давида", чије одржавање је било одобрено.

"Нека ту тишину схвате они који треба да реше случај Драгичевић, нека схвате органи власти који чине или не чине да се тај случај реши и нека чују Бањалучини и размишле да ли нам треба леп и добар град да у њему живимо и заједно радимо", рекао је Радојичић.

Градоначеник је рекао и да дубоко верује у Бањалуку, која, како је рекао, има велику шансу за развој "много већу него неки други".

Отказана је и Дечја Нова година јер су синоћ, према речима Радојичића, Бањалуком шетале одређене групе, а да он не жели да ниједно дете буде на било који начин трауматизовано.

Указао је да је градска управа имала велико разумевање за окупљања групе "Правда за Давида", да нису хтели никога да повреде, али је подсетио да је и током протеклих месеци низ догађаја и манифестација отказано управо због окупљања те групе.

Оценио је да су ти протести током времена еволуирали и променили свој наратив.

Радојичић је рекао да град са 200.000 становника има свој ритам живота, неко слави, неко тугује, долазе гости, те да град може да живи само ако има толеранције и разумевања.

"Све друго руши град", указао је Радојчић на конференцији за новинаре на којој није било питања.

Истакао је, међутим, да су синоћ прекршена сва правила протеста "Правда за Давида", да су учесници тог протеста онемогућили одржавање другог скупа који је благовремео био измештен са Трга Крајине.

Рекао је да су грађани који су ту били да би присуствовали другој манифестацији били преплашени, те да је то чињеница, али да то није толеранција и ничим не може бити оправдана.

"Жалосно је то што се дешава у нашем граду. Да неко мисли да нас треба бацити у блато унутрашњх сукоба, нетолеранције да за Дан републике треба окренути Србе на Србе и да још више људи треба да се одсели одавде", рекао је Радојичић и упитао грађане Бањалуке да ли им одговар оваква ситуација.

Радојичић је рекао да случај Драгичевић треба решити али не насиљем.

Сматра да сви у Бањалуци треба да се уједине и да заједно кажу истражним органима, полицији, властима – решите случај Драгичевић.

Радојичић је позвао грађане да не подлегну међусобним поделама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара