Крстичевић о набавци Ф-16: Чекаћемо САД и Израел колико треба

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић рекао је да је процес набавке авиона од Израела у току и да ће Хрватска чекати договор САД и Израела "колико год треба".

Крстичевић је истакао да је "свето писмо" да Хрватска добије онај авион који је тражила, преноси хрватски портал Индекс. 

"Процес је у току, сада чекамо договор Израела и САД. Најпре, по питању способности, по питању ратног ваздухопловства, знате да нам то треба. Имали смо разумевања и за друге ресоре, пазили смо да изаберемо авион који ће бити гарант мира, а да имамо средства и за друге ресоре", рекао је Крстичевић новинарима у Загребу.

Према његовим речима, струка је дефинисала какав је авион потребан да би Хрватска могла да осигура мир и безбедност.

"Видели сте и кад смо славили ‘Олују', видели сте израелске авионе изнад Книна, то вреди нешто. И ово сад радимо са пријатељима и партнерима, САДм и Израелом", рекао је Крстичевић.

Хрватски портал је јуче објавио да, иако је амерички Стејт департмент одобрио продају израелских авиона Хрватској, постоје неки услови који су за Израел неисплативи, а за Хрватску непожељни.

Како наводе, амбасада САД у Хрватској саопштила је да се авиони, који се у Израелу налазе од осамдесетих година, морају најпре вратити у фабричко стање како би продаја била одобрена.

Одлука Стејт департмента, иначе, прво ће се наћи пред америчким Конгресом, који има 15 дана да се изјасни.

У међувремену, премијер Хрватске Андреј Пленковић и хрватско Министарство одбране изјављују да Хрватска жели авионе у садашњем стању, а из амбасаде САД поручују да они морају претходно да се врате на фабричка подешавања, односно да се уклони низ модификација и промена на авионима, урађеним у протехлих 34 године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво