Црногорски покрет због Амфилохија поднео уставну жалбу

Након што је Више државно тужилаштво потврдило решење ниже инстанце да митрополит црногорско-приморски Амфилохије не шири говор мржње, незадовољан оваквом одлуком Црногорски покрет поднео је уставну жалбу на ту одлуку.

Виша државна тужитељка Оливера Ражнатовић одбила је притужбу Црногорског покрета којом је захтевано преиспитивање решења Основног државног тужилаштва у Подгорици од 12. октобра о одбацивању кривичне пријаве против митрополита Амфилохија, због кривичног дела – повреда угледа народа, мањинских народа и других мањинских националних заједница.

Уставна жалба је поднета због, како су навели, повреде људских права и слобода, а након исцрпљивања свих делотворних правних средстава, навела је Побједа, а пренео портал Радио-телевизије Црне Горе.

Црногорски покрет сматра да је Амфихолије у више наврата у својим говорима повредио љуска права и слободе других народа, а као пример наводе његову изјаву "да онај који није крштен нема страха божјега ни стида пред људима".

Такође, сматрају да је изјавом "да се секта родила из тих зеленашко-удбашких и четничко-партизанских подела, а не из памети, ни од црквених људи... Броз је овде први уселио ту секту. Брозомора је уродила братоубилаштвом у току Другог светског рата, братоубилаштвом за време Голога отока. И тај дух братоубилаштва породио је ту секту... али ако хоће цркви да припадају морају да се врате цркви божјој, цркви Светога Владимира, цркви Светога Петра Цетињскога, цркви краља Николе и духа краља Николе", Амфилохије кршио људска права и слободе других.

Црногорском покрету спорна је и изјава Амфилохија да "Црногорску (неканонску) цркву ствара исти фашистички дух ко ји је створио и такозвану православну цркву хрватску. Њу су створила двојица Црногораца проклети Секула Дрљевић, творац фашистичке независне Црне Горе, и Савић Марковић Штедимлија из Пипера. Исти је тај и дух који који ствара овде Црногорску цркву".

Имеђу осталог, истичу да "треба имати у виду и да је именовани начелник цетињске филијале београдске патријаршије и личност која има одлучујућу реч у антицрногорском покрету, оличеном у опозицији; да предводи устанак против европске цивилизације и свих њених вредности и да је експонент страних центара моћи којима је циљ пропаст и анексија Црне Горе Србији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво