Османи: Статус кво није решење

Заменик македонског премијера задужен за европска питања Бујар Османи каже да не разуме одлуку Приштине о повећању такси на увоз српских производа и наводи да је поштовање идеје о заједничкој економској зони у оквирима ЦЕФТА једини прави начин сарадње на регионалном нивоу.

"Не знам да ли је реч о политичким или економским мотивима за одлуку Приштине о повећању такси за српске производе, али сматрам да регион треба да иде у смеру што веће либерализације, а што мање граница", каже Османи за Танјуг.

Коментаришући актуелне односе Београда и Приштине, Османи оцењује да је у овом тренутку најважније да се учини помак из "статус кво" позиције и да у преговорима о коначном решењу не буде црвених линија.

"Када смо ми са Грцима успели да изађемо из статус кво позиције? Онда када смо се договорили – прво, да неће бити црвених линија и да смо отворени да причамо о свему. Друго, да пронађемо компромис око различитих емотивних реакција око имена Македоније и питања идентитета, јер смо само тако могли доћи до решења", рекао је Османи.

Додаје: "Статус кво није решење. Регион мора да иде напред. Након затварања грчко-македонског спора на сцени је спор између Београда и Приштине".

Каже да обе стране треба да седну и "без табуа покушају да пронађу формулу као што су пронашли власти у Атини и Скопљу".

Османи верује да ће споразум око имена Македоније "проћи" у грчком парламенту, када се завршии процес уставне ревизије у Македонији, јер у супротном уставна ревизија ће бити ништавна.

"Током уставне ревизије доносе се одлуке и за сваки појединачни амандман. Одлуке које објашњавају амандмане ступају на снагу само уколико се овај споразум ратификује у Грчкој", објашњава Османи.

"Решавање билатералних спорова предуслов у приближавању ЕУ" 

Додаје да је решење грчко-македонског спора изузетно важно за Македонију, јер је решавање билатералних спорова најважнији предуслов у приближавању ЕУ.

"На основу тог принципа ми смо у року од годину дана разрешили све билатералне спорове, јер смо постали свесни да нас неће нико примити у Европску унију са отвореним питањима са Бугарском, као и са Грчком", подсећа Османи.

Говорећи о 2025. години као потенцијалној години за проширење Европске уније и шансама земаља Западног Балкана, Османи каже да се нада да ће у том року Македонија бити примљена у ЕУ, али и да ће то успети и Србија, Црна Гора и Албанија и истиче важност, како каже, трансформаторске енергија Европске уније, за шта је најбољи пример разрешење грчко-македонског спора.

"Без европске и НАТО перспективе ми никада не бисмо приступили ка решавању грчко-македонског спора", тврди он.

"Уколико се Македонији да прилика да отпочне преговоре, веома брзо ће сустичи Србију и Црну Гору. Ми желимо да све државе региона буду успешне, међутим треба да се поштује принцип 'регате', заснованим на мерит систему", односно заслугама, додаје Османи.

"ЕУ мора да поштује залагања и да награђује" 

Према речима Османија, да би биле и друге државе региона охрабрене да решавају спорове угледајући се на пример Грчке и Македоније, "Европска унија мора да поштује залагања и да награђује оно што се ради."

Он сматра да Србија и Македонија могу једна другој да помогну на путу ка ЕУ јер Србија већ има искуства у директним преговорима са ЕУ, док је Македонија дуже у том процесу.

"Министарка Јадранка Јоксимовић и ја већ смо припремили Меморандум о сарадњи између српског Министарства за европске интеграције и македонског Секретаријата за европска питања. Чекамо само конкретан термин када ћемо га потписати, како бисмо имали оквир за размену искустава", прецизира он.

Говорећи о укупним македонско-српским односима, Османи, оцењује да је у претходном периоду било одређених успона и падова, па чак и мањих инцидената, али да је ток тих односа показао да "Србија и Македонија имају довољано резреви у својим међусобним односима који омогућава брзо разрешење таквих проблем".

То показује и "случај са амбасадом, па и неких других случајева, који су били решени за један дан", закључује он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво