Словеначки војници на НАТО вежби лепили чизме, Ерјавец тражи истрагу

Словеначки министар одбране Карл Ерјавец обећао је темељну истрагу након притужби да су словеначки војници, који су учествовали на недавној међународној вежби НАТО-a у Норвешкој, због неодговарајуће обуће имали тешкоће, а да ни остали део њихове опреме није испунио очекивања.

Карл Ерјавец је за љубљански лист Дело рекао да је већ захтевао истрагу којом треба да се утврди јесу ли те критике утемељене, преноси Хина.

Подсетио је да су у војној вежби "Спој трозупца 18", изведеној са циљем провере међусобне операбилности међународних снага у здруженом деловању, учествовала 232 војника из Словеније.

Наводи се да је командант њиховог контингента на вежби, потпуковник Утрош Тринко, рекао да су се многи војници жалили да их обућа није штитила од хладноће и влаге на норвешком терену, нити су сви делови припадајуће одеће испунили очекивања и да очекује одговор од министарства.

"То што је рекао потпуковник је тачно и надамо се да се ствари неће гурнути под тепих иако нам након сваких избора обећавају да ће се ствари поправити. Нове рукавице од куване вуне су се добро показале, али смо имали неадекватне чизме које не греју ногу након што се навлаже, морали смо да их лепимо лошим лепком, а проблеми с обућом у војсци и нису нови", рекао је за Дело неименовани војник након повратка са вежбе.

Наводи се да је из Генералштаба словеначке војске потврђено да је са чизмама коришћеним у Норвешкој заиста било проблема, али да војници нису добили озеблине, нити жуљеве, како се то догодило у пролеће ове године приликом вежбе маневрисања по стандарду НАТО-а на полигону Почек у Словенији.

Потврђено је такође и да ће се ствари додатно испитати.

"Температуре у финском Фолдалу, где се одвијао теренски део вежбе словеначке моторизоване јединице, варирале су у време њиховог боравка у распону од минус 23 до плус седам степени, али ниједном словеначком војнику није била потребна лекарска помоћ", објавила је словеначка војска.

У саопштењу је наведено и да су војници били, уз стандардну опрему, опремљени и додатним паром формацијских чизама по цени од 80 евра за пар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво