Могу ли заједно Додик, Комшић и Џаферовић

Иако чланови Председништва БиХ још нису званично ступили на дужност, ако је судити према њиховим најавама, ту земљу чекају занимљиви дани, блокаде и полемике. У прва обећања стали су тужба, Крим, високи представник, прављење блокова. Без обзира на то што изабрани српски, хрватски и бошњачки члан политички представници - национално је, чини се, доминантно.

Иако му у Председништву званично неће бити канцеларија, Милорад Додик тамо ће, ипак, послати свештеника, да истера зле духове. Осим духова из просторија, из БиХ жели да истера високог представника, а из уставног суда странце.

"Ако не буде дијалога на ту тему и прихватања од стране других, нема разлога да ја прихватим било шта друго што они желе", рекао је Милорад Додик.

Конкретне потезе не најављује, али Шефик Џаферовић има очекивања, најпре од Додика.

"Није добро што је радио до сада, очекујем да прекине са том праксом", каже Шефик Џаферовић. 

Додик с друге стране обећава да ће сваки његов предлог гледати кроз чињеницу да је Џаферовић био сведок смакнућа Срба и да је могао да то спречи, а да није. А ни будући хрватски члан Председништва није чекао дуго да најави потезе, најпре против Хрватске.

"Ја сам спреман да идемо на тужбу", рекао је Жељко Комшић.

Подршку за тужбу због Пељеачког моста у српском члану председништва неће имати. Додик сматра да је Комшић мало пренаглио у свађама како с Хрватском тако и са Србијом. Ипак, одлуке се, по уставу, доносе консензусом.

Члан Председниства који није сагласан са одлуком, може је прогласити деструктивном по витални интерес, и у зависности о коме је реч, упућује је Скупштини Српске, бошњачким или хрватским делегатима у Дому народа Федерације.

Ако добије двотрећинску већину, ње нема. Тако Косово није признато, јер се томе увек противио српски члан. Иако би , како каже, било паметно да БиХ Косово призна, Жељко Комшић сумња да ће доћи до те одлуке са Додиком у том телу. Oн се, са друге стране, нада одлуци да се Крим призна као део Русије.

"Верујем да нема капацитета да РС да натера Федерацију да се призна Крим, или да се уклони стални високи представник, сама РС то не може. Знамо да је Русија више пута давала дипломатске изјаве да би требало укинути ту институцију", каже Слободан Јанковић из Института за међународну политику и привреду.

У међувремену, Додик позива на окупљање српских партија.

"То је покушај наставка те националне политике, јер у БиХ имамо три врсте политике, то је покушај да се обједине српске политичке снаге у Сарајеву, пре свега, због немогућности да сам делује", каже Деспот Ковачевић из ФПН-а.

До конкретних потеза, а пре полагања заклетве, изабранима не иде баш све на руку. Младен Иванић тражио је да се гласови поново броје, а против Жељка Комшића - протести. Због непромењеног изборног закона, он је изабран је углавном гласовима Бошњака.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво