"Медиган" у Грчкој: Оборено дрвеће, школе не раде

Грчка Национална опсерваторија у Атини, која прати кретање моћне олује изнад те земље, објавила је да се очекује да "око Медигана" сутра у поподневним часовима стигне до обала Пелопонеза.

АНА преноси да је на метеоролошком сервису ове опсерваторије метео.гр наведено се да се на мору између Пелопонеза и острва Крит очекују таласи виши од 11 метара.

Моћна олуја погодила је данас јужни део Грчке, а оборено дрвеће које је покидало далеководе изазвало је нестанак струје у појединим деловима Атине, преноси АП.

Наводи се да су затворене школе у грчкој престоници и у још неким деловима земље, а спасилачке службе биће у приправности целог викенда.

АП наводи да се очекују удари ветра брзине до 100 километара на час. Наводи се да је обновљен саобраћај појединих трајектних линија из лука близу Атине, који је био обустављен претходна два дана, а због невремена је било и отказивања авионских летова.

Грчка национална метеоролошка служба ЕМY објавила је да се данас очекује погоршање временских услова на острву Крит, на Кикладима, а делом и на југу и западу континеталне Грчке.

Моћна и ретка олуја, налик урагану и тајфуну, погодиће овог викенда источни део Средоземља, јавља Си-Ен-Ен.

Америчка телевизија наводи да се ради о хибридној олуји коју често називају "Медикејн" (Mediterranean + hurricane, српски "Mедикан" - Mедитеран + ураган). 

Наводи се да се, према истраживању објављеном 2011, свега један или два "Медигана" десе током године и да се ове моћне најчешће јављају у септембру и октобру, када је површина Средоземног мора и даље прилично топла, али се могу десити у било које доба године.

Подручје близу италијанског острва Сицилије "Медиган" је погодио у новембру 2014. године.

Најновија олуја покренула је у последњих неколико дана бујичне поплаве широм Туниса и Либије, а сада је преко Медитерана кренула северно ка Европи.

Наводи се да ће ова олуја током проласка преко Средоземног мора вероватно попримити карактеристике урагана, а очекује се да сутра полако пређе преко грчког острва Крит и јужног дела Грчке и потом убрза према западној Турској.

Си-Ен-Ен наводи да ће подручја Грчке и Турске погодити велике падавине и веома јаки удари ветра.

Наводи се да се, на срећу, "Медиган" неће дуго задржати над југоисточном Европом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво