Скупштина РС тражи формирање нове комисије за истину о Сребреници

Народна скупштина Републике Српске усвојила је закључке у којима тражи да ентитетска влада стави ван снаге Извештај комисије за Сребреницу из 2004. године, те да се формира нова комисија која би у року од годину дана утврдила комплетну истину о догађајима у и око Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године.

Како је истакнуто, овај извештај би требало да допринесе јачању међусобног поверења у БиХ и спречавању манипулација жртвама, јер је, наводи се, комисија из 2004. године радила под притиском међународне заједнице и ОХР-а како би се изнела истина само о страдању Бошњака у јулу 1995. године, али не и о страдању Срба.

"НСРС констатује да је Комисија била спречена да се бави страдањем и српског народа у ширем подручју Сребренице, и да је својим препорукама навела да је укупна слика о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста", наведено је у закључцима.

Истакнуто је да би комисија требало да буде међународног карактера, која би на објективан и непристрасан начин требало да утврди све околности.

Радован Вишковић, председник Клуба СНСД-а, је рекао да посебно вређа што је Комисија одвајала жртве, који су страдали у истом периоду на који се Извештај односи.

"Бол и туга мајке над дететом не познаје веру и нацију. Исто мајка воли свог сина или породица своје најближе без обзира којем народу припада", рекао је Вишковић.

Мирослав Брчкало, председник посланичког клуба опозиционог ПДП-а, је рекао да се о овој теми требало разговарати много раније, а не у изборном периоду, те је нагласио да је влада могла ставити ван снаге овај Извештај и без скупштине.

Рекао је да су му тешко пале квалификације које су изнесене на рачун опозиције протеклих дана, истичући да су консултације код Милорада Додика, председника РС, такође требало да буду одржане раније, а не дан пред посебну седницу парламента.

Нагласио је и да је Стефан Каргановић, вођа Историјског пројекта Сребреница, потрошио значајна средства, а да није ништа урадио у вези с истином око Сребренице, пренеле су бањалучке Независне новине.

ОЕБС, Амбасада САД, ОХР: Политизација Извештаја о Сребреници

У реаговању на одлуку парламента РС, Амбасада САД и Канцеларија високог представника издале су заједничко саопштење у којем кажу да се ради о циничној употреби Извештаја у политичке сврхе у предизборном периоду.

ОЕБС, Амбасада САД и Канцеларија ОХР сматрају да политизација Извештаја не доприноси правди и помирењу, подрива владавину права, не представља европске вредности и представља претњу процесу постизања правде за све жртве ратних злочина, без обзира на етничку припадност.

"Чињеница да је у Сребреници 1995. године почињен геноцид је потврђена од два међународна суда. Чињенице се неће променити, без обзира на напор који се улаже да се поново напише историја. Да будемо јасни, нико не демонизује Републику Српску нити говори о колективној одговорности Републике Српске или српског народа, као што тврди председник Републике Српске и други. Жртава има на свим странама, укључујући и српски народ", наведено је у изјави, преноси Фена.

Сребренички злочин је договорена трагедија с намером сатанизације Срба, поручио је нешто раније председник РС Милорад Додик, који је затражио одбцивање актуелног извештаја о том злочину и формирање нове комисије која би сачинила нови извештај у року од годину дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво