"Лако је стиснути Пуповца када не можете Вучића"

Када председница Хрватске не осуди оне који узвикују "За дом спремни" онда то пролази, а када ја не одговарам на прозивке то је довољан разлог да се покрене хајка и харанга, каже председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац поводом критика због "благог" реаговања на изјаве из Србије. Држање мањинског политичара као таоца или одговорног кривца којег треба првог ухватити и стиснути кад већ не можеш Вучића, то је нешто што је неспојиво с демократијом, истиче Пуповац.

Милорад Пуповац је, у интервјуу за Дојче веле на хрватском, коментарисао то што су му у Загребу пребацивали да је преблаго реаговао на изјаву председника Србије Александра Вучића којом је Хрватску упоредио са нацистичком Немачком.

– Прво, ми знамо како треба реаговати и нико не би требало да нас томе подучава. Ми се већ три деценије налазимо између чекића и наковња, између две ватре, хрватске и српске. Ми смо против сукоба и рата и то не желимо мењати. Ми желимо бити мост и носилац дијалога. Наше изјаве су мотивисане том политичком позицијом и сврхом. Дакле, сасвим је сигурно да Хрватска уз све елементе усташизације које су присутне, уз све трагичне последице етничког чишћења Срба у Хрватској, не може бити упоређивана с Хитлеровом Немачком која је, као и квислиншка НДХ, имала своје расне законе и логоре.

Ми видимо слабости у Хрватској, боримо се против њих и очекујемо да сви ми имамо снаге, укључујући и Србију, да се против тога боримо. Дакле, прејаке речи не доприносе томе да људи увиде што је потребно променити у понашању. Тако да ми очекујемо да се реторика у том погледу и промени.

Колико Вам је заправо дојадило да реагујете сваки пут на такве изјаве из Србије и колико Вам је дојадило да се од Вас очекује да реагујете на такве изјаве?

– Када председница на стадиону не чује да се узвикује "За дом спремни", или када не осуди оне који то узвикују, тада то пролази. Али када је не одговарам на прозивке и захтеве и наредбе што треба да чиним, онда је то довољан разлог да се покрене хајка и харанга. А то је нешто што ја не прихватам. Ја не желим бити талац у својој земљи нечега што нисам учинио, нечега што нисам рекао и нечега за што нисам одговоран.

Али на комеморацију избеглим Србима, који највећим делом не сносе никакву одговорност, ћу увек отићи. Желимо да обе стране виде што су учинили једни другима. Да Срби виде да су починили злочине према Хрватима, али да су Хрвати починили злочине над Србима. А држање мањинског политичара као таоца или одговорног кривца којег треба првог ухватити и стиснути кад већ не можеш Вучића, то је нешто што је неспојиво с демократијом. То је својствено друштвеном линчу.

И то успркос тому што смо били увек ту када је требало, било да се ради о почетку преговора с ЕУ или мирној реинтеграцији. Ако сам у Бундестагу заједно са својим колегама, заступницима немачког парламанта, могао бранити право Хрватске на чланство у ЕУ, онда ваљда могу рећи и да нешто не ваља у њеној политици односа према Србима. Стварање непријатеља у овој земљи мора престати.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво