Линта: Антисрпски текстови због доласка КУД-а "Крајина" у Лику

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије je осудио говор мржње према Србима у текстовима на неколико хрватских портала, а поводом чињеница да београдски КУД "Крајина" организује прославу Ивањдана 7. јула у српском селу Медак у Лици.

Миодраг Линта указује на србомрзачки текст под насловом "Припрема ли се четниковање у Метку" који је објавио портал Слободна Лика, а у коме се безочно напада КУД "Крајина" из Београда јер, тобоже, годинама по Србији и свету пропагира Крајину и четништво. 

Пример говора мржње према Србима представља чињеница да порталу Слободна Лика и његовим читаоцима смета што ће КУД "Крајина", поводом прославе Ивањдана, додељивати учесницима културно-уметничког програма и такмичарима у сеоским спортским играма дипломе са логом КУД-а "Крајина", навео је Линта.

Порталу Слободна Лика, према његовим речима, посебно смета јер ће се прослава Ивањдана одржати у селу Медак које се налази поред Госпића и страдалих хрватских села, а као пример говора мржње према Србима наводи реченицу у тексту да ће се Госпићем тих дана орити четничке песме.

Линта каже да још два хрватска портала воде антисрпску хајку са циљем да се забрани КУД-у "Крајина" да организује прославу рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдана 7. јула у српском селу Медак. 

Портал Ликаплус у хушкачком тексту "Лика угошћује КУД 'Крајина'?" истиче да КУД "Крајина" слави и негује спомен на пропалу злочиначку Крајину која је протерала Хрвате 1991. године. 

Портал Ликаплус објављује писмо читаоца под насловом "Градоначелниче, забраните ову лакрдију" у коме се позива градоначелник Госпића Карло Старчевић да забрани традиционалну прославу Ивањдана у српском селу Медак. 

Макс портал, каже Линта, у такође ратно-хушкачком тексту "Припрема се великосрпска фешта крај Госпића. Најављена група која велича тзв. САО Крајину" даје пуни допринос ширењу говора мржње према Србима и КУД-у "Крајина".

Линта подсећа да је КУД "Крајина" основан 1996. године у Београду у циљу очувања културе и наше културне баштине, очувања српског духа и презентације српских обичаја прекодринских Срба. 

Према њему, проусташким снагама у Хрватској смета све што је српско тј. неговање српске културе и традиције, афирмисање Крајине и крајишког идентитета српског народа, обележавање страдања Срба у Другом светском рату и у грађанском рату 1991-1995. године. 

Линта је позвао хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић, премијера Андреја Пленковића, Личко-сењског жупана Дарка Милиновића и градоначелника Госпића Карла Старчевића да јавно осуде говор мржње које наведена три портала шире према КУД-у "Крајина" и преосталим Србима у Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво