Хрватска полиција ухапсила Дану Лукајића због наводних ратних злочина

Хрватска полиција ухапсила је на граничном прелазу Личко Петрово Село Дану Лукајића, који је наводно осумњичен за ратне злочине, јавља ХРТ. Организација старешина Војске Републике Српске најоштрије је осудила хапшење Лукајића, наводећи да је он био припадник Команде Првог Крајишког корпуса ВРС и да су оптужбе против њега без основа.

Хрватска телевизија наводи да је Лукајић био заповедник српског концентрационог логора Мањача и да је наводно приведен у Загреб. Младен Иванић, члан Председништва БиХ, рекао је да је информисан о хапшењу Лукајића, додаје ХРТ.

"Овде, као што знате, нема телефонске везе, али ми смо покренули неке активности другим путем", рекао је Иванић, који је присуствовао комеморацији за жртве усташког логора Јадовно.

У организацији Удружења "Јадовно 1941." из Бања Луке, у Јадовном и код Шаранове јаме на Велебиту обележено је сећање на страдале у Другом светском рату, а програм је каснио готово два сата јер је хрватска полиција на граничном прелазу Личко Петрово Село ухапсила Дану Лукајића.

Душан Басташић, председник удружења "Јадовно 1941.", казао је да је Хрватска полиција сматрала да Лукајића треба привести.

"Немам тачних информација о чему се ради. Знам само да се ради о честитом и поштеном човеку", рекао је Басташић.

Раговања на Хапшење Лукајића 

Организација старешина Војске Републике Српске најоштрије је осудила хапшење пуковника ВРС Дане Лукајића, припадника Команде Првог крајишког коруса ВРС, а који је данас ухапшен у Хрватској под изговором да је био командант логора Мањача, што је, тврде старешине, без икаквог основа.

Председништво те организације тражи од институција Републике Српске и институција Босне и Херцеговине да енергично протестују код хрватских власти због хапшења Лукајића и одмах затраже његово пуштање на слободу.

У саопштењу за медије та организација наводи да "националистичкој Хрватској смета обележавање страдања Срба од усташких власти, од стране удружења српског народа чији је члан пуковник Дане Лукајић".

Тиме се, како кажу, желе заплашити сви који долазе да се поклоне жртвама стравичних злочина усташке власти у НДХ, у Другом светском рату.

Старешине ВРС сматрају да је поступак Хрватске "израз еуфорије усташтва које је снажно окупирало све сегменте друштва".

"Треба истаћи да је Дане Лукајић у више наврата био сведок и тужилаштва и одбране у Хашком трибуналу и Суду БиХ и нико га до сада није оптуживао за злочине које сада покреће Хрватска", наведено је у саопштењу.

Уз оцену да је реч о освети хрватских власти, старешине наводе да против Лукајића ни Хашки трибунал ни Суд БиХ, који је надлежан за покретање поступка, нису нашли разлога, док су, кажу, хрватске власти то учиниле да заплаше Србе.

Све то, закључују, упућује на закључак "да проусташким властима у Хрватској не треба веровати и да представници српског народа који су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату морају бојковати одласке у Хрватску, јер за њих нема места у таквој Хрватској".

На хапшење Лукајића реаговала је и Међународна Комисија за откривање истине о Јасеновцу са седиштем у Лондону, наводећи да ово није први пут да власти Хрватске хапсе и приводе ходочаснике и учеснике Међународних Конференција о Јасеновцу, Јадовном и комеморација жртава хрватског геноцида.

Подсећају на случај Милета Дакића који се враћао из Бања Луке као учесник Међународне Конференције о Јасеновцу и који је ухапшен у присуству академика Србољуба Живановића, председника Међународне Комисије, који је потписао саопштење достављено медијима.

Дакић је, подсећају, провео скоро две године у затвору одакле је пуштен без икаквог доказа о кривици.

У саопштењу Међународна Комисија својим члановима саветује да не прелазе границу Хрватске докле год та држава не промени став према учесницима комеморација и међународних конференција о страдању Срба, Јевреја и Рома у Хрватској.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво