Влада у Скопљу данас о споразуму са Атином, испред Собрања мирно

Уклоњене су барикаде постављене синоћ током протеста испред зграде Собрања у Скопљу. На улицама је мирно а саобраћај је нормализован. Ухапшено је 25 демонстраната. Македонска влада ће данас разматрати споразум са Атином о новом имену бивше југословенске републике – Република Северна Македонија. Након тога, на потезу ће бити председник Ђорђе Иванов.

Макдонска влада би данас требало да усвоји предлог закона о ратификацији Споразума о промени имена те бивше југословнске републике, на основу споразума који су у недељу потписали званичници Атине и Скопља, и проследи га парламенту на усвајање.

За усвајање тог закона је потребна проста већина, а када буде изгласан биће достављен председнику Ђорђу Иванову на потписивање.

Иванов има рок од седам дана да потпише закон.

Председник Иванов је, међутим, раније изјавио да је његов коначни став да не потпише закон, којим се ратификује споразум јер сматра да је он штетан и противуставан.

Ако Иванов остане доследан том ставу, закон ће бити поново упућен парламенту на друго гласање, након којег је, Иванов дужан да га потпише.

Споразумом је утврђено да ће се та бивша југословенска републике убудуће звати "Република Северна Македонија".

Споразум о имену би требало да заустави вишегодишњи спор због имена између Грчке и Македоније, а потписан је јуче на грчкој страни Преспанског језера, уз масовне протесте опозиције и грађана обеју држава.

У нередима испред Собрања ухапшено је 25 демонстраната, који су засули шок бомбама, пиротехничким средствима и камењем полицију која је узвратила сузавцем.

Процедура је иста као и у случају изгласавања Закона о језику, који је увео албански као други званични језик у тој држави, а о којем се такође гласало два пута и оба пута Иванов је одбио да га потпише.

Неколико месеци од тада поменути закон још није званично ступио на снагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво