Шок бомбе и сузавац на протесту у Скопљу, повређено седам полицајаца

Седам полицајаца повређено је у насилним протестима испред зграде македонског Собрања у Скопљу, док је 25 демонстраната приведено. Учесници демонстрација у Скопљу, који се противе потписивању споразума Грчке и Македоније о имену бивше југословенске републике, засули су шок бомбама, пиротехничким средствима и камењем полицију која је узвратила сузавцем. Протести су одржани и у још неким градовима Македоније.

Најновије податке саопштило је македонско Министарство унутрашњих послова, које је навело да је део демонстраната употребио "распрскавајућа средства и насилно гурао заштитну ограду с намером да насилно уђе у Собрање".

"У циљу да се спречи ескалација ситуације и насилан упад у Собрање, а поступајући у складу са процедурама, полиција је употребила сузавац", каже се у саопштењу.

МУП наводи да поштује право на миран протест, али поручује да неће дозволити употребу силе и насилни упад, као и нарушавање јавног реда и мира.

Министарство апелује на демократски начин изражавања јавног мишљења.

Све се одиграло испред зграде Собрања, а сузавац је растерао један део учесника протеста. Према првим подацима, приведене су биле три особе. 

Протести, организовани преко друштвених мрежа, одржани су због незадовољства споразумом о решавању грчко-македонског спора око имена.

Окупљени грађани су, како је пренела МИА, покушали насилно да пробију кордон полиције и уђу у зграду парламента.

Они су узвикивали: "Македонија, не дамо име" и певали патриотске песме. 

Македонска агенција је известила да је полиција сузавцем растерала насилне демонстранте испред Собрања.

Протести против договора са Грчком о решењу спора око имена бивше југословенске републике, одржани су у неколико градова Македоније.

Грчка и Македонија потписале су раније данас споразум по коме ће ново име бивше југословенске републике бити Република Северна Македонија.

Споразум треба још да потврде парламенти две земље, а у Македонији и грађани на референдуму.  

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски рекао је на протестном маршу у Битољу да ће се та странка супротставити свим демократским и правним средствима овом договору и да неће подржати промену Устава а ни промену уставног имена земље.

Договор премијера Зорана Заева са Грчком он је окарактерисао као капитулацију земље и деградирање македонског суверенитета.

"Историја ће да суди. Наше име је Македонија, наше име је понос и ми смо поносни Македонци. Македонија је наша љубав, емоција, завет, очевина и дедовина", поручио је Мицкоски.

Протест је одржан и у Прилепу где су грађани узвикивали да је име њихово државе Македонија.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво