Бурно у Хрватском Сабору, опозиција тражи оставку Пленковића

Седница хрватског Сабора почела је бурно, након скандала с мејловима и оставке потпредседнице владе и министарке привреде Мартине Далић због лекс Агрокора. Док опозиција наводи да влада треба да поднесе оставку, премијер андреј Пленковић поручује да влада наставља рад.

Лидер најутицајније СДП Давор Бернардић каже да је Пленковић знао све у вези са мејловима напомињући да је то злоупотреба овлашћења по кривичном закону.

"Овај пут неће проћи покушај куповине времена и скретања с теме. Хрватска не сме бити талац једног човека. Поставља се питање где је нестала политичка одговорност свих вас кад сте гласали о опозиву Мартине Далић. Ако је морала прекјуче отићи, питамо се с правом зашто Државно тужилаштво не истражује", рекао је Бернардић.

Најавио је да ће послати у процедуру захтев за распуштање Сабора и расписивање избора.

Пленковић је на седници рекао да је неке ствари требало радити опрезније и транспарентније с обзиром на процес реструктурирања "Агрокора".

Премијер је рекао да је сада потребно да цела влада уложи напор да се до 10. јула постигне нагодба и омогући функционисање "Агрокора" у будућности и свих који су с том компанијом повезани, те да се обезбеди њихова економска будућност.

Додао је да је у изразито кратком року створен правни оквир за "Агрокор", да није било потребно дати ни куну из државног буџета, а није морало, како је рекао, да дође до национализације.

Подсетио је и да је Уставни суд прошле седмице потврдио да је лекс Агрокор био у складу са Уставом.

Најавио је да ће влада наредне седмице предложити замену за Далићеву.

Напоменуо је и да је парламентарна већина стабилна и да влада наставља свој посао.

Паузу је затражио посланик Моста, Никола Грмоја, уз образложење да већина разлога за смену министарке Далић претходно нису били ни прочитани.

"Ми имамо владу која је задржала дах да у јавност не процури још који мејл или порука. Уместо да доносимо реформске законе, ми сведочимо о очајничким напорима да све буде склоњно под тепих. Битна је воља само једног човека. Питам вас докле тако. Стабилизација није успела, влада се почела осипати. Влада апатија и безнађе. Ни народ вам не верује, погледајте анкете. Сви сте постали таоци лоших одлука неколицине људи и с њима повезаних интересних група", казао је Грмоја.

Иначе, пре почетка седнице Сабора, коју директно преносе готово сви портали у Хрватској, опозициони Живи зид, чија популарност, према истраживањима, последњих месеци је у сталном порасту, одржала је конференцију за новинаре на тему афере са мејловима.

Председник странке Иван Вилибор Синчић је новинарима рекао да је актуелна влада Андреја Пленковића најкорумпирнија од свих.

Рекао је и да је та странка поднела кривичне пријаве против особа укључених у скандал са мејловима.

"Због свега тога, тражимо одлазак целе владе и премијера Андреја Пленковића. Он је све ово благословио и знао од почетка. Тражимо премијера да прихвати одговорност и да идемо на нове изборе", закључио је Синчић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво