Додик: Устав и Дејтон спроводити како је написано

Председник Републике Српске Милорад Додик наводи да је примарно заинтересован за развој РС, али да је много тога заустављено на нивоу БиХ, због чега жели да као члан Председништва БиХ омогући лакше процедуре и договоре за све, као и да заједнички ниво не може да блокира РС.

"Решење је једноставно – да нико никога не спори, нико никоме не спречава било шта и да сви једни друге помажу. Верујем да се само на тај начин могу некако ресетовати односи. Покушаји које смо видели у последње три-четири године јачања заједничких институција нису у духу Дејтонског споразума нити у нашем интересу", рекао је Милорад Додик за сарајевске Дане, чији је део објавило сарајевско Ослобођење.

Додик је истакао да жели да се Устав и Дејтонски споразум проводе онако како је написано.

"Из тих сам разлога првенствено најавио кандидатуру (за члана Председништва БиХ), мада постоје и неки други, партијски разлози – ја сам председник СНСД-а и природно је да најјача партија треба да има кандидате за индивидуална места", рекао је председник Републике Српске.

Подсетио је да не може да обнови мандат за председника РС зато што је ту дужност обављао већ два пута.

"Да би се појачала снага СНСД-а на изборима, важно је да председник буде кандидован на једној индивидуалној функцији. С друге стране, само Председништво по овлашћењима можда не изискује најважније политичке личности из Републике Српске, али свестан сам и предности и свих других ствари", нагласио је Додик.

Констатујући да Хрвати и Бошњаци бирају свог члана Председништва, председник Републике Српске је рекао да би желео да у будућем саставу Председништва БиХ буде екипа која може да успостави принцип да нико никоме не смета и нико никога не оспорава.

"И да покушамо да направимо један програм за БиХ који се састоји од неколико тачака, а прва би била одбацити било какав интервенционизам у БиХ, друга је направити програм економских мера заштите наше домаће производње, трећа – успоставити један сасвим нови инвестициони циклус и ући у унутрашње разговоре о спровођењу Дејтонског споразума", прецизирао је Додик.

Додик: ЕУ је мој циљ

Додао је да би волио да БиХ пре него што он уђе у Председништво постане кандидат за ЕУ.

"Радећи овде, био сам често у прилици да из програма придруживања решавам многа тешка питања. Наша оријентација ка еворпском путу није упитна. Мислим и да је створен одличан основ, механизам координације, и тај механизам треба да заживи у свим својим суштинским стварима, као место договора, које ће онемогућити било какав застој. ЕУ је мој циљ", нагласио је председник Републике Српске.

Наводи да Председништво БиХ не би било врхунац његове каријере, јер тек улази у најбоље године за политику.

Лидер СНСД-а рекао је да увођење скенера на биралишта није спроводиво до нових избора јер би дошли у ситуацију или одгађања избора или да они не буду спроведени у складу са законом.

"Сви релевантни показатељи говоре о томе да је то и намера одређених кругова", навео је Додик и додао да се тиме доводи у сумњу регуларност избора, јер би они који би радили софтвер за читање података могли да креирају изборе како хоће.

Констатујући да је много тога нејасно у вези са предложеним изменама Изборног закона БиХ којим се предвиђа увођење скенера, Додик је рекао да разуме популистички приступ, али да то уноси више неизвесности и више претпоставки за лоповлук него што је то са садашњим законом евидентирано.

"Ми желимо изборе 7. октобра, али овај закон би их само спречио", нагласио је председник Републике Српске, додавши да га не интересују приче о несталом папиру из Централне изборне комисије БиХ и да је то питање за истражне органе.

"Војно неутрални" 

Када је реч о путу БиХ ка НАТО-у, наводи да он није имао проблема са Акционим планом за придруживање /МАП/ НАТО-у, што је својевремено одобрио члан Председништва БиХ Небојша Радмановић.

"Али онда се НАТО уплео овде и рекао да можемо активирати МАП тек када се реши питање неке имовине која је исфорсирана од кругова из Сарајева", навео је Додик.

Поручио је да се може чак и активирати МАП-а, да му то не смета, али да неће добити имовину коју траже.

"Када дође НАТО, ми смо рекли да смо војно неутрални. Нећемо донети одлуку ни за неки војни савез с Русима нити с НАТО-ом из низа разлога", закључио је председник Републике Српске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво