Сукоб Орбана и Сороса и након пресељења Фондације

Канцеларија Фондације Отвореног друштва Џорџа Сороса у Будимпешти биће затворена 31. августа, а затим премештена најпре у Беч, па у Берлин. Виктор Орбан најављује да ће се његов сукоб са том Фондацијом наставити.

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да очекује да ће се његов сукоб са либералном идеологијом Фондације за отворено друштво америчког милијардера Џорџа Сороса наставити упркос њеној одлуци да напусти државу.

"Разумећете ако не ридам од плакања", рекао је Орбан за државни радио МР1 упитан да прокоментарише одлуку Фондације.

Додао је да је кључни проблем у којем су се он и Сорос разилазили миграција, која ће остати на врху европске агенде, пренео је Ројтерс.

Самит европских лидера који ће се догодити крајем јуна, не би требало да донесе велике измене у начину на који се европски континент носи са проблемом имиграција, рекао је Орбан и додао да би такве одлуке требало да буду донете након избора за Европски парламент 2019. како би осигурали да гласачи у ЕУ изнесу своје мишљење о том питању.

Како су претходно јавили мађарски медији позивајући се на аустријски лист Прес, Фондација за отворено друштво Џорџа Сороса затвориће своју канцеларију у Будимпешти и пребацити своје источноевропске операције у Берлин.

Орбан, како је наведено, окривљује Сороса, који је рођен у Мађарској, за "многа зла" и залаже се за закон "Стоп Соросу", којим се забрањује рад појединих невладиних организација.

Мађарски сајт 444.hu навео је да ће канцеларија Фондације Отвореног друштва бити затворена 31. августа и да ће прво бити премештена у Беч, а потом у Берлин, пренео је Ројтерс наводећи да није успео да ступи у контакт са канцеларијама Фондације за отворено друштво у Будимпешти или Њујорку.

Портпарол странке Фидес Јанош Халас, која је убедљиво победила на недавно одржаним парламентарним изборима у Мађарској, најавио је да би међу првим законима које би могао да усвоји нови сазив парламента могао да се нађе и онај којим се влади омогућава да забрани невладине организације које подржавају миграцију и представљају "ризик по националну безбедност".

Орбан је нацрт тог закона поднео парламенту још у фебруару.

Поменути закон би, такође, омогућио да стране донације невладиним организацијама које подржавају долазак миграната у Мађарску, буду опорезоване са 25 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво