Могерини: Добре вести – Македонија се вратила на прави пут

Европска комисија је изнела препоруке за отварање преговора о приступању Македоније Европској унији, изјавила је висока представница за спољне послове и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини.

"Доносим добре вести, Европска комисија je издала препоруке да Македонија започне преговоре о приступању ЕУ. Македонија се вратила на прави пут и то достигнуће је заједнички успех владе, парламента, опозиције и свих грађана Македоније", рекла је Федерика Могерини на заједничкој конференцији са премијером те земље Зораном Заевим, преноси МИА.

Заев је, како се наводи, истакао да је македонска влада остварила значајан напредак на путу ка ЕУ у претходних десет месеци, што Унија препознаје и цени.

"Након имплементације реформи, Споразума о пријатељству са Бугарском, Македонија је такође такође на правом путу да разреши отворени проблем са Грчком", додао је Заев.

Потврдио је спремност владе да настави да ради на неопходним реформама и изразио веровање да ће бити одређен датум за отпочињање преговора о приступању Македоније ЕУ у јуну.

Како је нагласио, чланство у ЕУ и НАТО је највиши приоритет Македоније.

Шефица европске дипломатије је претходно на својој турнеји по Западном Балкану посетила Албанију, где је у Тирани разговарала са тамошњим премијером Едијем Рамом и председником Иљиром Метом.

Током посете Албанији, поручила је, да би та земља требало да продуби реформе како би могла да убеди државе чланице ЕУ да заслужује да се придружи блоку након 2025, преноси Ројтерс.

Европска комисија је, како се наводи, у уторак издала препоруке у којима је наведено да та балканска земља треба да започне са приступним преговорима након низа корака, укључујући борбу против корупције и побољшање спровођења закона.

Могеринијева је позвала Албанију да задржи темпо пре него што државе чланице ЕУ размотре препоруке крајем јуна.

"Процена Комисије јасно наводи да је Албанија спремна да започне преговоре одржавајући и продубљујући реформе које сте спровели. Немојте се заустављати, наставите даље", рекла је шефица дипломатије ЕУ новинарима у Тирани.

Албанаска телевизија Топ ченел пренела је да је шефица ЕУ дипломатије "похвалила важну улогу Албаније у региону".

"Оцена Европске комисије коју смо јуче потврдили јасно наводи да је Албанија испунила услове постављене у извештају, као и препоруке усвојене пре годину и по дана и Албанија је спремна за отврање преговора (о придруживању ЕУ)", рекла је Могеринијева на заједничкој конеференцији за медије с албанским премијером Рамом.

Наведено је да се она претходно састала са председником Албаније Метом, а њена портпаролка Маја Коцијанчич рекла је да је Могеринијева "снажно охрабрила даље реформе" у Албанији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво