Линта: Не одустати од спречавања уласка Косова у УН

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас, поводом 19 година од НАТО агресије на СР Југославију, да Србија не сме одустати од спречавања уласка лажне државе Косово у Уједињене нације.

"Косово је лажна држава која је привремено отета и узурпирана уз помоћ западних сила. Србија никада не смије да одустане од борбе спречавања уласка лажне државе Косово у Уједињене нације у сарадњи са Русијом, Кином, Шпанијом и другим државама које се залажу са поштовање принципа међународног права", навео је Линта у изјави за јавност.

Он је додао да Србија, такође, мора да настави принципијелну и исправну борбу против стварања војске Косова, као и уласка Косова у Унеско и Интерпол и друге међународне организације јер тиме брани међународно право. 

"Политика двоструких стандарда западних сила које су створиле лажну државу Косово неће трајати вечно. Србија је стара држава која зна да ниједна сила није трајала довека и због тога не сме одустати од борбе да једног дана Косово и Метохију врати у свој уставно-правни оквир и тиме да свој пуни допринос победи права и правде над силом и насиљем", изјавио је Линта.

Линта поздравља договор министара правде 

Mиодраг Линта je поздравио договор министара правде Србије и Хрватске Неле Кубуровић и Дражена Бошњаковића да се формирају две заједничке комисије чији ће чланови радити на решавању проблема процесуирања ратних злочина као и размене спискова оптужених и осуђених за ратне злочине. 

"Веома је важно да се између представника два министарства успостави отворен и стални дијалог на партнерској основи с циљем да се решавају бројна отворена питања у области правосуђа. Један од циљева дијалога треба да буде да свако ко је почино злочин мора да одговара и да се суђења против починилаца ратних злочина ускладе међународним правним стандардима", оценио је Линта у саопштењу.

Линта истиче да међу отвореним питањима у области правосуђа јесте важно питање бројних нерасветљених убистава Срба током 1991. и 1992. године у низу хрватских градова и места, као и током и после хрватских војно-полицијских акција у западној Славонији, Северној Далмацији, Лици, Кордуну и Банији.

"Такође, међу отвореним питањима јесу и стална хапшења Срба на основу међународних потерница на захтев Хрватске, као и монтирани процеси против Срба на основу лажних сведока и без материјалних доказа (десеторица Срба из Трпиње осуђена су на 139 година затвора, суђења капетану Драгану и генералу Ђукићу и др)", наводи Линта.

Он оцењује и да хрватско правосуђе злоупотребљава институт незастаревања кривичног гоњења за ратне злочине и отвара истраге против Срба којима се не зна броја, константно подиже нове оптужнице и доноси нове пресуде.

Србија и Хрватска су јуче договориле формирање две заједничке комисије чији ће чланови радити на решавању проблема процесуирања ратних злочина, а министри правде две земље су поручили да су отворена питања у области правосуђа решива ако буде стрпљења.

Министри правде Србије и Хрватске Нела Кубуровић и Дражен Бошњаковић сагласили су се, на првом састанку у Београду, да су теме између две државе у области правосуђа сложене и отворене, али да су решиве уколико буде стрпљења и уколико се буде ишло корак по корак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво