Протести у Скопљу због случаја "Алмир"

Oко 1.000 људи протестује испред зграде владе и Кривичног суда у Скопљу против одлуке тужилаштва да измени оптужницу у случају дечака Алмира Аљијуа.

Четворогодишњи Алмир је подлегао повредама након што га је ударио аутомобил у јуну 2016, а након наводне свађе између његовог оца и возача тог аутомобила.

Демонстранти су протествовали због тога што је квалификација оптужнице против возача који је усмртио дечака са "убиство са предумишљајем" промењена на "угрожавање власништва и безбедности људи у саобраћају".

Они су носили плакате на којима је писало "Без правде нема мира" и "Правда за Алмира", а између металних шипки на огради испред владе поставили су играчке, балоне и плакате, преноси македонска агенција МИА.

Међу демонстрантима је био и глумац Висар Вишка који је рекао да је то протест против "искривљене правде" у Македонији и позвао на оставке тужиоца и судије који воде случај.

Свађа између Алмировог оца и возача наводно је избила када је Алмиров отац дозволио другом возилу да се укључи испред њега у реду за лекара у локалној болници, што је разбеснело возача који је такође чекао на ред.

Сукоб је ескалирао до тачке у којој су се укључили и чланови породица, а возач аутомобила је рекао да није намеравао да удари дечака, већ да је убрзао само да би побегао од рођака његовог оца.

На видео-снимку који је објављен у јулу 2016. године, аутомобил оптуженог Бобана Илића се види како удара дечака и његове родитеље који су такође тада били повређени.

Агенција подсећа да је македонски министар правде Билен Саљији јуче поднео оставку због, како је навео, погоршаног поверења јавности у правосуђе након одлуке суда да измени оптужницу у случају децака Алмира.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво