Македонија, 11 Албанаца ослобођено оптужби за случај "Сопот"

Македонско специјално тужилаштво одбацило је оптужницу против 11 Албанаца, оптужених да су 2003. године подметнули мину у чијој су експлозији погинула два припадника НАТО снага и један Македонац, јавили су македонски медији.

"После потпуне анализе закључили смо да би било поштено да се, због недостатка доказа, повуку оптужнице", рекла је шефица Специјалног тужилаштва у Скопљу, Катица Јанева.

Цео случај, навела је Јанева, био је заснован на изјави јединог сведока, Рамадана Бајрамија, којег су локалне власти присилиле на овакав исказ.

Како наводи скопски портал Судство, четворица агената контраобавештајне службе су у селу Банско, код Струмице у два наврата за свега неколико дана мучиле Бајрамија како би га убедили да лажно сведочи о случају "Сопот".

Бајрамија су агенти УБК-а тукли и гасили му цигарете по телу, после чега је оптужио групу Албанаца да су поставили мину у чијој су експлозији погинула двојица Пољака и Македонац.

Повлачењем оптужнице случај "Сопот", није затворен јер тужилаштво покреће додатну истрагу.

Укупно 12 оптужених, од којих је један у међувремену умро, осуђено је 2010. године на укупно 150 година затвора, али је после протеста албанских странака закључено да је у процесу било пропуста, као и да је Бајрами исказ дао под принудом.

Адвокати ових 11 Албанаца су најавили да ће тражити надокнаду за време које су њихови клијенти провели у затвору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво