Церар: Ускоро обавештавамо Брисел да Хрватска крши европско право

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је у Бриселу да његова влада припрема текст који ће "врло брзо" упутити Европској комисији, како би је обавестила да Хрватска неприхватањем арбитражне пресуде о граници крши европско право, због чега Словенија жели да покрене "правне поступке" против Хрватске.

Текст писма са словеначким аргументима, у којима се доказује да Хрватска није испунила обавезу која произлази из европских уговора, словеначка влада припрема "ових дана" и ускоро ће га послати у Брисел, најавио је Церар у изјави словеначким новинарима.

Ако Комисија не реагује, Словенија ће сама са тим предметом ићи на суд ЕУ у Луксембургу, додао је Церар, преноси Хина.

Како је казао, реч је о процедури предвиђеној 259. чланом Лисабонског уговора. Према њој, држава чланица која сматра да друга чланица није испунила своје уговорне обавезе може тужити другу, с тим да о намери најпре обавести Комисију и изнесе своје аргументе за ту намеру.

Комисија након тога, тумаче словеначки правни стручњаци, о предмету износи своје "образложено мишљење", након чега позове чланице које су у спору да се писмено изјасне о свом стајалишту.

Уколико се Комисија о том предмету у року од три месеца не би изјаснила својим "образложеним мишљењем", то не спречава државу чланицу да своју тужбу свеједно преда суду ЕУ, који се онда изјашњава хоће ли је узети у разматрање.

"Комисију најпре морамо обавестити да се ради о противправном стању које је починила Хрватска. Очекујемо да ће Комисија сама предузети мере, а у супротном ћемо бити присиљени да правне кораке предузмемо сами", казао је Церар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво