СНВ и ЗВО забринути погрешним тумачењем захтева Срба

Српско народно веће и Заједничко веће општина изразили су озбиљну забринутост због негативне јавне кампање коју су против њих, као кључних мањинских институција Срба у Хрватској, повели поједини представници медија и политичких странака, што је доживљено као "лов на вештице" или претварање тих институција у претњу Хрватској и то у тренутку када се ради на побољшању односа двеју држава. 

У заједничкој изјави СНВ и ЗВО, коју су потписали председници Милорад Пуповац и Срђан Јеремић, наводи се да су у тој кампањи, на основу површног и погрешног читања појединих делова изјаве, усвојене на великој скупштини СНВ, у вези захтева за решавање статуса СНВ и ЗВО, приписане намере које нико и никад у њихово име није тражио. 

Тражено је једино, као и више пута до сада у последњих 20 година, оно на шта се Хрватска обавезала као чланица УН, оно што су влада и Сабор доносили као одлуке, као закључке и као програме, а што се већ низ година не поштује и не примењује. 

"Прецизније, тражено је да се спроведу одлука Владе Хрватске из 1998. и закључак Хрватског сабора из 2010, а које се тичу ЗВО-а. Исто тако тражено је да се спроведе и Програм ове владе који у тачки 10.3. предвиђа начин регулисања статуса Српског народног већа и других мањинских већа у Хрватској", наводи се у заједничкој изјави.

Подсећа се да се у тој тачки наводи да ће "влада отворити консултације с представницима националних мањина с циљем унапређивања Закона о регистру већа и представника националних мањина у питањима њихових статуса, финансирања и услова рада, те доношења Закона о изборима мањинских већа и представника".

У изјави се констатује да уместо да се с тим у вези упознају они који пишу или говоре, они су се одлучили за још један прогон вештица, а што, на жалост, кад су у питању ове српске институције, иде већ уходаним једноставним механизмом. 

"Упркос њиховим заслугама за успостављање мира, обнову поверења, мирну реинтеграцију источне Славоније, успешан почетак и завршетак преговора са ЕУ и развоју добросуседских односа са суседима, посебно са Републиком Србијом, од њих се поново настоји произвести претња Републици Хрватској", наводи се у изјави СНВ и ЗВО. 

Указује се да, због последица која та настојања могу имати по рад СНВ-а и ЗВО-а, а тиме и за остваривање права српске заједнице, "изражавамо забринутост због лакоће којом се и гласови демократских политика и гласови власти придружују овом лову на вештице". 

"Брину нас наши политички пријатељи а посебно представници власти"

"Посебно забрињава што се то догађа у времену обављених разговора, постигнутих договора о нормализацији односа између Хрватске и Србије и решавању отворених питања, међу којима су и питања положаја мањина. Посебно брине што се то догађа управо онима који су, као и у ранијим приликама и овај пут допринели да се хрватско-српски односи престану погоршавати, а отворена питања почну решавати". 

Зато, како се наводи, СНВ и ЗВО сматрају веома штетним и опасним да се они претварају у претњу Хрватској у моменту кад представници организација у рату несталих Хрвата разговарају с највишим представницима власти Србије, кад представници Хрвата у Србији треба да се састану са председником Србије, када се припрема сусрет министара правосуђа двеју држава.

Овај сусрет министара би, додаје се, требало коначно да, након седам година застоја, обнове усаглашавање споразума о суђењу за ратне злочине.

Све то се догађа и када министри саобраћаја припремају разговор о заједничком европском пројекту обнове железничке пруге Загреб-Београд и, најзад, када се најављује скори сусрет председника двају парламената за који се не зна када је последњи пут одржан.

"При томе нас не брину толико они из медија који због своје површности и недовољне професионалности нису у стању да се упознају са о оним о чему пишу, већ нас брину наши политички пријатељи а посебно представници власти, који се, уместо да нас позову на разговор и провере шта је то заиста речено и шта се мислило Изјавом 3. Велике Скупштине СНВ-а, придружују овом лову на вештице не водећи рачуна о вишеструкој штети коју тиме могу произвести или су је већ произвели", наводи се у заједничкој изјави Пуповца и Јеремића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво