Посланици у Сабору о посети Вучића

Треба разговарати и радити на побољшању односа са Србијом, поручује део посланика у Хрватском сабору, поводом, за неке изненадног, позива председнице Колинде Грабар Китаровић српском председнику Александру Вучићу да дође у званичну посету Хрватској средином фебруара.

Позив је уследио, констатује хрватска агенција Хина, након што су односи двеју држава поново запали у озбиљну кризу, а посланици Сабора су се осврнули у том контексту и на питање да ли је премијер Андреј Пленковић учествовао у одлуци председнице Грабар Китаровић да позове српског колегу у Загреб.

Посланик СДСС-а, српске странке која подржава Пленковићеву владу, Милорад Пуповац поручио је да је веома значајно да дође до тог сусрета како би се смириле негативне страсти, обуздале негативне поруке и зауставили полемички тонови, који неретко изазивају непријатељства и анимозитет.

"Такође је важно да се вратимо свим питањима која већ годинама нису у фокусу политике и не решавају се, а то су отворена питања у вези са ратом, избеглицама, несталима, ратним злочинима, правима мањина и границама", додао је Пуповац.

"Сви знамо да се на том сусрету ради већ неколико месеци. У неколико наврата је био припремљен па остављен за нека боља времена, а сада се одлучило да се, упркос лошој атмосфери, направи рез и иде у то. Ризици показују одређену смелост и одговорност да се ствари ипак зауставе на некој тачки и да се треба посветити разговорима", рекао је Пуповац.

Није хтео да спекулише на тему да ли је влада учествовала у разговорима о Вучићевој посети и да ли је премијера Андреја Пленковића изненадио тај позив.

"То не би требало бити изненађење ни за кога, ако није за мене, не би требало бити ни за владу, јер се месецима ради на реализацији тог сусрета", каже Пуповац.

Пусић: Нормализовати односе са Србијом  

Посланица опозиционог ГЛАС-а Весна Пусић истакла је да треба нормализовати односе са Србијом. 

"Не знам да ли је то реално, али је добро радити на побољшању односа између Хрватске и било које суседне земље, нарочито са Србијом", рекла је она и додала да су то вероватно најосетљивији односи у региону. 

Сматра да влада не може бити изненађена позивом за посету председника Вучића, јер такав сусрет мора да се координира између свих надлежних за спољну политику.

"То треба да буде заиста припремљено, а не за потребе односа с јавношћу", закључила је Пусићева.

Посланик ХДЗ-а, водеће чланице владајуће коалиције, и бивши министар спољних и европских послова Миро Ковач каже да је дијалог нужан и да треба разговарати о отвореним питањима, попут ратног наслеђа и, како је рекао, "агресије на Хрватску".

"Било би врло важно да се направи мали пробој, искорак, и да се то види, нека то буде питање хрватске мањине у Србији. Било би очекивано и позитивно да хрватска мањина у Србији буде заступљена с местом у Скупштини Србије", рекао је Ковач.

Сусретом лидера Хрватске и Србије нико не би требало да буде изненађен, оценио је Ковач и додао да је логично кад се договарају тако капиталне ствари да се о томе обаве консултације и да сви актери буду укључени.

СДП: Политика председнице збуњујућа 

И посланик најутицајније опозиционе СДП Јошко Клисовић сматра да је добро да се настави дијалог са Србијом о отвореним питањима "који је замро након што је СДП изашао из владе".

Напомиње пак да је политика председнице "помало збуњујућа", јер је пре два месеца отказала посету Вучића уз објашњење да нису сазрели услови, а изложба о Јасеновцу у УН само је додатни спор између Србије и Хрватске, па тим више, како је рекао, не разуме да су сада стечени услови за тај сусрет.

"Поздрављамо разговоре и мислимо да је то потребно, а је ли координирано с владом? Мислим да није и да влада није у томе учествовала. Али штете не може бити", оценио је Клисовић.

Миро Буљ, посланик из опозиционог Моста, међутим, констатује да се не зна каква је хрватска спољна политика.

"Питао бих каква је то политика када у истом дану премијер шаље Србији дипломатску ноту, министарка спољних послова говори да су промотери четништва на челу Србије, а председница позива председника Вучића. Народ је збуњен и није му јасно о чему се ради", рекао је Буљ. 

Хвалимо се, рекао је, да имамо каријерне дипломате на челу државе, али ово је политика "глуп-глупљи-најглупљи", а "однос председнице и Вучића подсећа на времена односа "Пахор–Косор".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво