Жалбени поступак у случају Норац-Адеми

Почела јавна расправа о жалбама на првостепену пресуду у случају генерала Мирка Норца и Рахима Адемиа којима се судило због ратних злочина у Медачком џепу.

Врховни суд Хрватске почео јавну расправу о жалбама на првостепену пресуду којом је генерал Мирко Норац осуђен на седам година затвора, а генерал Рахим Адеми ослобођен одговорности за ратне злочине у Медачком џепу 1993. године.

Веће Врховног суда ће преиспитати жалбе одбране и Тужилаштва и целокупни првостепени поступак који је зарвшен у мају прошле године пресудом загребачког Жупанијског суда.

Реч је о првом предмету које је хашки трибунал препустио хрватском правосуђу.

Одбрана генерала Мирка Норца тражи укидање првостепене пресуде и понављање суђења, док Државно тужилаштво тражи већу казну за Норца, укидање ослобађајуће пресуде за Адемија и враћање на ново суђење.

Норац је тражио да присуствује седници, али за разлику од првостепеног поступка где је то било обавезно, код другостепеног поступка то је само могућност о којој одлучује председник Већа или Веће.

Жупанијски суд у Загребу, после једногодишњег судског поступка, ослободио је првооптуженог пензионисаног генерала Рахима Адемија за ратне злочине у Медачком џепу 1993. док је другооптужени Мирко Норац осуђен на седам година затвора.

Обојици генерала се судило по командној одговорности за ратни злочин над цивлима и затвореницима у акцији Медачки џеп у којој су, према наводима оптужнице, убијена 23 српска цивила и пет заробљеника, од којих су неки окрутно злостављани и масакрирани, разорено је 300 објаката, убијена стока и опљачкана имовина.

Норац је, иначе, 2003. године осуђен и за ратни злочин над српским цивилима у Госпићу 1991. па у затвору Лепоглава служи казну затвора од 12 година.

Према Кривичном закону, Суд се мора држати правила да јединствена казна затвора мора бити већа од сваке појединачне казне, али не може досегнути њихов збир.

У случају Норца то би значило да му казна не би могла бити мања од 12 година на колико је осуђен за злочине у Госпићу, али ни већа од 19 година колики је збир две казне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво