Собрање потврдило, албански други службени језик у Македонији

Македонски парламент Собрање је са 69 гласова "за" потврдио закон о употреби албанског као другог званичног језика у тој држави. Полицијске униформе, документи и поштанске марке биће доступни на албанском језику. Да би закон ступио на снагу, потребан је још само потпис председника Ђорђа Иванова. ВМРО-ДПМНЕ жестоко против.

Овим гласањем, албански језик је, поред македонског, постао службени језик у Македонији и користиће се у комуникацији грађана у свим институцијама у држави, чиме је влада Зорана Заева испунила један од кључних захтева албанских политичких странака у Македонији.

"Униформе полиције, ватрогасаца, здравствених радника у Скопљу и јединицама локалне самоуправе у којима најмање 20 одсто грађана говори службени језик који није македонски, ће бити означене на македонском језику и ћирилици, као и на језику који говори најмање 20 одсто грађана Македоније", наводи се у овом Закону.

Такође, књижице и кованице ће садржати симболе који представљају културно наслеђе те заједнице.

Суштински, македонски парламент "проширио" је употребу албанској језика у Македонији на читаву територију државе и све инстутуције, пошто је претходно употреба албанског језика била ограничена на локалну самоуправу. 

Ни један од посланика није гласао против овиог закона, али у скупштинској сали нису били присутни посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, који седнице парламента бојкотују због хапшења неколицине званичнике те странке.

ВМРО-ДПМНЕ је одмах оштро протестовао, тврдећи да је нови закон "противуставан", као и да "продубљује разлике у друштву на штету хомогенизације македонске заједнице". 

Гласањем у Собрању, овај закон је само на корак од пуне примене, пошто ће акт ступити на снагу када га потпише председник Ђорђе Иванов, који се, пре неколико месеци, оштро супростављао доношењу овог акта.

За сада, међутим, нема назнака како ће Иванов реаговати, али је крајем децембра, у годишњем обраћању нацији, рекао да закон подрива унитарност Македоније. Сличан став Иванов је имао и приликом избора Таљата Џаферија за председника Собрања, али је после америчке интервенције драматично ублажио реторику.

Уколико, ипак, Иванов одбије да потпише овај закон, читава процедура се враћа у Собрање и за његово усвајање ће бити потребна двотрећинска подршка посланика, укључујући и известан брог гласова ВМРО-ДПМНЕ.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(петак, 12. јан 2018, 04:41) - anonymous [нерегистровани]

Sto ne pisete cirilicom

A sto ne pisete cirilicom, ako mislite da smo cuvari tog istog pisma?

(четвртак, 11. јан 2018, 21:43) - Moma [нерегистровани]

Zaev mora ispuniti obećanja iz Tirane

Ovo nije nikakvo iznenadjenje obzirom da su albanske partije podršku Zaevu, između ostalog, uslovile izglasavanjem albanskog jezika - kao drugog na celoj teritoriji Makedonije. 

(четвртак, 11. јан 2018, 21:25) - Novomakedonac [нерегистровани]

pocetak kraja

Ovo je početak kraja Makedonije...istorija nas je tome naučila...

(четвртак, 11. јан 2018, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

Ok

E moji makedonci ,šta uradiše vaši politicari. Pa zašto ne uradiste popis stanovništva i visiter koliko koga ima a ne ovako .. kao...ima ih više od 20% i vi to prihvatate. Neka vam je Bog u pomoc. Dušan

(четвртак, 11. јан 2018, 19:17) - Nije vazno [нерегистровани]

Zalosno

Nama sta sve je zalosno nismo znali da ocuvamo Nase zaednice Evo kako Nam ruse zapad I Amerika

(четвртак, 11. јан 2018, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

Iskreno...

Neka im nezavisnosti i njima i crnogorcima......a mi Srbi mudro...cuvajmo svoju Krsnu Slavu i cirilicu.....u miru i bez mjesanja u njihove bratske odnose...to vazi i za Federaciju BiH....

(четвртак, 11. јан 2018, 19:07) - Dušan [нерегистровани]

Tiranska deklaracija

...se sprovodi. Polako će doći sve na red. Braćo Makedonci: "tražili ste, gledajte....."

(четвртак, 11. јан 2018, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

@Broj Albanaca stalno raste.

Netacno. Albanci su imali visok natalitet za vreme Jugoslavije. Danas nisu ni blizu toga. Poslednjih godina natalitet im se prepolovio o cemu su pisali i albanski mediji, plus na sve to treba dodati i masovno iseljavanje kako Albanaca iz Albanije tako i Albanaca sa Kosmeta i iz Makedonije. Mozda jos u ruralnim predelima porodice imaju vise od troje dece, mada je i to retkost.

(четвртак, 11. јан 2018, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

Procenat

Nije tacno da Albanaca u Makedoniji ima najmanje 20%. Nisu mi jasni makedonski politicari koji olako 'nasedaju' na albansku propagandu o navodnih 20 i vise posto Albanaca u Makedoniji. Da Albanaca ima toliko ne bi oni redovno bojkotovali popis stanovnistva.

(четвртак, 11. јан 2018, 18:46) - Kosmet [нерегистровани]

15 posto Albanaca

Isto tako je bilo do 1945 god na Kosmetu i na kraju uz pomoć velikih sila dobise,,drzavu.Bojim se da....