Црна Гора у трци за скијаше

Ски-центри увелико се припремају за зимску туристичку сезону, а у трку за скијаше у региону укључује се и Црна Гора. План за Бјеласицу и Комове предвиђа 250 километара скијашких стаза, тунел који ће повезати колашинску страну и Беране, али и жичару која ће спојити скијалишта с Мојковцем и Бијелим Пољем.

Нових четрдесетак километара стаза, толико ће бити на располагању скијашима који следеће зимске сезоне крену ка Колашину. Тада ће почети с радом "Колашин 1.600". И у постојећем скијалишту, "Колашину 1.450", најављују дуже стазе.

"Нових 17 крчимо који ће бити у функцији следеће године. Морам да истакнем да се у нашој близини гради нови ски-центар 1.600, који ће се спојити са нашим стазама, тако да ћемо за идућу сезону имати преко 50 километара стаза", каже Анђела Вуковић, директорка Ски-центра "Колашин 1.450".

Док не буду готови нови хотели, мана овог центра остаје то што је до најближег смештаја потребно 15-ак минута вожње. На Жабљаку је, међутим, смештај ближе. Тамо се одлази и због центра Савин кук.

То је друго по величини скијалиште у Црној Гори, али и једно од најстаријих, није познато по санкама већ по црној стази, која важи за једну од најоштријих у региону.

На Савином Куку нема инвестиција као у Колашину, али се ипак припремају за сезону.

Милица Новаковић, пи-ар центра Савин кук, каже да је новина авантуристички парк који се простире на 3.800 метара квадратних, има четири стазе од 110 до 130 метара и намењен је деци и омладини од четири до 16 година.

На Дурмитору сезона почиње после Нове године, а, у зависности од снега, траје и до априла. Оно што недостаје су пратећи садржаји и ноћни живот. Баш зато ту ћете чешће видети породице с децом.

Вања Крговић Шаровић из Туристичке организација Жабљак каже да у зимском периоду на Жабљак најчешће долазе гости из Црне Горе, посебно у периоду школских распуста.

"Следе гости из Србије, у последње две године имамо пораст гостију из Албаније, Русије и то су најбројнији гости", каже Крговић Шаровићева.

Улагања само у три скијалишта у Црној Гори износе више од 70 милиона евра. Надлежни у тој земљи сматрају да имају шта да понуде.

"Оно што Црна Гора има је вода на скијалиштима, скијалишта се последњих година граде на надморској висини од 2.000 метара плус, због недостатка снега и воде", каже Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма Црне Горе.

У центрима које је посетила наша екипа цене једнодневних ски-пасева су од 12 до 15 евра, односно осам до 11 евра за децу. Ноћење, у приватном смештају кошта најмање 15 евра, али и 170 евра колико треба издвојити за апартман у појединим хотелима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво