Немир у Аустрији због претњи ИД

Исламска држава успела је да изазове немир у Аустрији и подстакне додатни страх од тероризма претећим постером који се шири путем друштвених мрежа.

На постеру под насловом "Ускоро на одмору", види се рука са крвавим ножем испред бечког трга Колмаркт.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Аустрије Карл Хајнц Грундбек указује да нема конкретних сазнања о припреми терористичког напада.

"Нама је познат плакат и надлежна служба тренутно ради анализу", објаснио је он додајући да се проверава да ли потиче стварно од Исламске државе.

Истраживање јавног мњења, које је спровео бечки дневник Хојте, показује да у Аустрији влада страх од тероризма у предбожићном периоду.

Тако 63 одсто Аустријанаца каже да страхује од тероризма у периоду пред Божић и да је само питање времена када ће Аустрија бити мета.

"Већ дуже време имамо повећан ризик од напада у целој Европи, а од тога није искључена ни Аустрија. Тренутно, међутим, нема конкретних назнака за такву претњу", истакао је Грундбек.

Такође је додао да, на основу плаката који се појавио на друштвеним мрежама, аустријске безбедносне власти не планирају додатне мере предострожности.

"Већ предузете повећане мере безбедности остају на снази, и оне су делимично видљиве. Додатно на одређеним местима, на којима је веће окупљање људи, постоји повећано присуство полиције. Тим мерама покушавамо да смањимо ризик", указао је он.

Грундбек истиче да није само Беч изложен претњама, већ постоје постери за друге градове у Европи, али и САД.

"Ово је позната стратегија терориста, који желе да одрже генерисање пажње, ширење страха и инструментализују медије", објаснио је он.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво