"Трибунал испунио задатак"

Бошњачка удружења жртава рата у БиХ оценила су да је Међународни кривични суд за бившу Југославију испунио свој задатак јер је доказао и документовао карактер протеклог рата у тој земљи укључујући настојања да се одговорност подели.

Они су, међутим, упозорили да реаговања на пресуде Хаашког трибунала озбиљно доводе у питање могућност наставка непристраног процесуирања бројних починитеља ратних злочина пред судовима у регији што би морало бити кључни задатак правосуђа у БиХ, Хрватској и Србији.

"Поставља се питање јесу ли политички лидери у БиХ али и целој регији спремни истински се поклонити жртвама и јесу ли спремни допринети да жртве злочина напокон добију правду и сатисфакцију кроз законско регулирање њихових права укључујући успоставу одштетних фондова", казао је у Сарајеву на конференцији за новинство Мурат Тахировић, члан председништва Удружења логораша БиХ, пренела је Хина.

Представљајући заједничку изјаву бошњачких удружења поводом окончања рада Трибунала, он је рекао да у овим удружењима оцењују да је највеће постигнуће Хашког суда за бившу СФРЈ, то што је процесуирао најодговорније особе у БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори за које је утврђено да су својим деловањем покушали "променити структуру становништва БиХ и угрозити суверенитет и подијелити БиХ између Србије, Црне Горе и Хрватске".

Прикупљени су и представљени бројни докази који су потврдили постојање таквих планова и сада би требало, како се сматра, да одговарају и они који су били непосредни извршитељи таквих планова.

Истовремено, Тахировић је упозорио да се жртве и чланови њихових породица данас додатно понижавају континуираним негирањем злочина.

Истакао је да држава у којој чланови Председништва БиХ, верски лидери и интелектуалци и након изрицања правоснажних пресуда истрајавају на таквој реторици не може осигурати правду жртвама.

У бошњачким удружењима сматрају да је прави циљ такве кампање политички утицај на исходе поступака починитељима ратних злочина који се очекују пред домаћим судовима.

Када Хотић, председница удружења "Мајке енклава Сребреница и Жепа" сугласна је с оценом да је Хашки трибунал обавио свој задатак а сматра и да су то показале и пресуде Ратку Младићу те шесторици бивших политичких и војних лидера Херцег-Босне. 

Оцењује да је то допринело да жртве схвате како је правда достижна.

"Пре свега мислим на Ратка Младића. Док он није дошао у Поточаре (у јулу 1995. године) сви наши су били живи", казала је Хотић.

Додала је ипак како су реаговања на последње две пресуде "разочаравајућа" јер су државе из који су осуђеници њих третирале као своје хероје.

"То на жалост, не доприноси миру и показују да се злочиначки апетити нису смирили", казала је Хотић појашњавајући да уз такав епилог има разлога страховати да "није све завршено" и да нису нестале амбиције за поделу БиХ.

Мунира Субашић, чланица председништва удружења сребреничких мајки казала је да очекује да ће кроз довршетак процеса Војиславу Шешељу Србија ипак, како је рекла, бити означена одговорном за геноцид.

Представници бошњачких удружења пак нису хтели посебно да коментаришу комеморацију хрватском генералу Слободану Праљку у Загребу па тако ни Субашић.

"Нек` ради што год ко хоће. Имам ја своје четнике које требам гањати у Сребреници", рекла је Субашић, а слично је одговорила и на питање о коментарима на пресуду што их је изрекла хрватска председница Колинда Грабар Китаровић коју су својевремено аеwбреничке мајке прогласиле "краљицом Балкана".

"Мени јесте краљица јер је неке ствари урадила као краљица али има и неких грешака", закључила је Субашић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво