Инцко: Упркос различитим ставовима, циљ исти

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас, након дводневне седнице Управног одбора Већа за спровођење мира, да упркос постојању различитих гледања на теме и процесе у БиХ, циљ је исти - опредељење за подршку територијалном интегритету државе, с тим да је амбасадор Русије издвојио своје мишљење из заједничке изјаве.

''Иако постоји различито гледање на ствари, ми имамо исти циљ. Ми смо сви опредељени да подржимо територијални интегритет. Када говоримо о Руској Федерацији, Руска Федерација дала је пуну подршку Савету безбедности у њиховој одлуци у продужењу мандата ЕУФОР-а", рекао је Инцко на конференцији за новинаре.

Током првог дана састанка, фокус Већа за спровођење мира је, каже Инцко, био на развоју ситуације у односу на јун.

Говорило се, додаје, о изборним питањима, о владавини права, о процесима везаним за пут БиХ ка ЕУ.

"Бавили смо се економским изазовима са којима се суочава БиХ. Нажалост, имамо области у којима постоје поделе и неслагања, а политички актери нису нашли неки приступ који води консензусу. У неким случајевима реформе су потпуно стале'', рекао је Инцко.

Нада се да ће доћи до напретка у попуњавању Упитника ЕУ.

''Ви знате да има велики број питања која треба попунити. Имамо око 500 питања која су најтежа, али су остављена за касније. Морам рећи да се настављају негативни трендови, многи су изразили жаљење због реторике која води ка поделама", рекао је високи представник.

Подсетио је да Веће за спровођење мира не заседа често, те да је једна од тема одлука Хашког трибунала.

"Имали смо период у којем су изгубљена финансијска средства због препуцавања политичких странака. Такође, нисмо видели напредак који је потребан да би се Уред затворио'', додао је Инцко, а потом је говорио и о реторици политичара у Босни и Херцеговини с посебним акцентом на поруке које стижу из ентитета Република Српска.

Инцко је констатовао да РС наставља са својим изјавама, те да се говори о БиХ као унији држава.

"Али знате да је РС саставни део БиХ, да је она ентитет и да она није држава ни у ком смислу. БиХ је јединствена држава која је доста децентрализована, али ми желимо да она буде функционалнија. Спољна политика је искључива надлежност државних институција", рекао је Инцко.

Подсетио је и да је Народна скупштина Републике Српске донела одлуку о референдуму, односно о стављању одлуке ван снаге, јер је било јасно да је у питању кршење Дејтона.

"Што се тиче Федерације, имали смо исте проблеме који су и даље присутни јер нема заједничке политике, односно циљева. Предизборна кампања је већ започела и о томе смо разговарали. Неке странке најбоље делују кад покрену сукобе. Потребно је донети одлуке и наставити реформе, да искористимо ове време до избора како би нешто било учињено пре него дође до нових избора власти. Разговарали смо о неким решењима'', рекао је Инцко.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво