Тужилаштво тражи 15 година затвора за Азру Башић

Тужилаштво БиХ затражило је од Суда БиХ да Азри Башић изрекне затворску казну у трајању од 15 година за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992.

Тужилац Миланко Кајганић сматра да је Тужилаштво током судског поступка доказало да је Азра Башић починила кривично дело ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.

Износећи завршне речи, Кајганић је рекао да су изведени докази показали да је у периоду извршења кривичног дела постојао оружани сукоб између Војске Републике Српске с једне, те Хрватског већа одбране (ХВО), Територијалне одбране и Хрватске војске, с друге стране.

Оружани сукоб постојао је и на подручју насеља Чардак, одакле су одвођени цивили у Дом ЈНА у Дервенти, у којем су незаконито затварани.

Кајганић је навео да је доставио више материјалних доказа из Хрватске који потврђују да је Азра Башић била припадник 305. бригаде Хрватске војске и да је ратовала на подручју Дервенте, те да је касније распоређена у 103. бригаду ХВО-а.

"Ниједан сведок није оспорио њен идентитет. Сви су потврдили да су за њено име сазнали од полицајаца или других људи, а већи број сведока је током истраге препознао по фотографијама из тог периода. То је потврдила и њена пријатељица Нихада Чучић, која је рекла да је оптужена отпутовала са Неџадом Башићем у САД", навео је Кајганић, пише портал бањалучких Независних новина, позивајући се на Срну.

Тужилац је додао да су сведоци, који су упознали Башићеву 26. априла 1992. године, потврдили да су је виђали и у логору "Рабић", у којем је било затворено више од 100 људи.

Кајганић се посебно осврнуо на убиство Благоја Ђураша и на страшна злостављања која су затворени српски цивили претрпели у Дому ЈНА.

Подсетио је на велике патње које су затвореници доживели током једног послеподнева, а које су оставиле трајне физичке и психичке последице.

Тужилац је навео да су по наредби Башићеве, између осталог, морали да једу југословенске динаре, да лижу крв са пода, да се четвороношке крећу по стаклом засутом поду док их је она јахала, да излазе на симулирања стрељања, те да трпе страшне ударце од којих су губили свест.

"Утврђено је да је Благоје Ђураш доведен као цивил и доказано на који начин је злостављан и убијен. Бројни сведоци су потврдили да су видели да је Азра Башић учествовала у његовом премлаћивању и да га је убола ножем у врат", навео је Кајганић.

Тужилац је затражио да Суд БиХ, приликом одређивања казне, узме у обзир чињеницу да је Башићева показала нарочиту окрутност и упорност приликом чињења кривичног дела, посебно током убиства Благоја Ђураша, те потпуно одсуство кајања због учињеног, као и избегавања екстрадиције из САД.

Тужилаштво као отежавајућу околност сматра и држање Башићеве, која се хвалила како је убила Ђураша.

Кајганић је током усменог, скраћеног изношења завршних речи, рекао да одбрана није оспорила ниједан доказ Тужилаштва, нарушила кредибилитет сведока и довела у сумњу њихове исказе.

Бинаса Абаспахић, бранилац Азре Башић, изнеће на рочишту 15. децембра завршне речи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво