Церар: Желимо дијалог са Хрватском, али Загреб није кооперативан

Словеначки премијер Миро Церар наводи да гранично питање оптерећује односе између Словеније и Хрватске.

"Желео бих да се то заврши позитивним резултатом и спровођењем арбитражне пресуде и трудим се да до тога дође, али хрватска страна за сада још није кооперативна", рекао је Миро Церар новинарима, преноси Хина.

Коментаришући односе с Хрватском и започети дијалог с хрватским премијером Андрејом Пленковићем, Церар је рекао да гранично питање оптерећује односе између две државе.

Очекује, како је рекао, да ће се дијалогом доћи до позитивног решења, али је и нагласио да ће Словенија инсистирати на имплементацији пресуде арбитара. Очекује и помоћ Европске комисије.

Како су пренели словеначки медији, Церар је негирао неке наводе из хрватске штампе према којима је наклоњен компромисном решењу у вези са арбитражном пресудом, по којој би се оно што су донели арбитри пре пет месеци "уградило" у будући билатерални споразум Словеније и Хрватске.

Словеначки премијер је нагласио да никакво договарање с Хрватском не сме изазвати већи отклон од већ донетог арбитражног решења.

"Реч је само о томе да се на терену билатерално договоре појединости у оквирима толеранције, што је допуштено и арбитражном одлуком. Све друго било би противправно и у супротности с интересима Словеније, а такав ћу став заступати и убудуће", навео је Церар.

Пре Церара и његова је канцеларија негирала да се разговара о билатералном споразуму којим би се, уз неке договорене измене арбитражне пресуде, садржајно већином реализовала арбитражна пресуда.

Кабинет словеначког премијера реаговао је на чланак у вези с арбитражом који је раније објавио Вечерњи лист, наводећи како би Церару одговарало да реши компромисом гранично питање с Хрватском како та тема не би пратила политичку кампању пред парламентарне изборе који ће се одржати половином идуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво