Човић тражи активирање Плана за чланство у НАТО-у

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине из реда хрватског народа, Драган Човић, упутио је писмо премијерима или председницима земаља чланица НАТО, у којем је тажио брзо активирање МАП-а, до краја године. Као главни проблем у БиХ Човић је навео радикализоване особе - повратнике са страних ратишта.

У писму, које Човић, између осталог, упутио и председнику САД Доналду Трампу, британској премијерки Терези Меј и немачкој канцеларки Ангели Меркел, истиче се да је МАП, односно План активности за чланство у НАТО-у, изузетно важан.

Човић оцењује да је БиХ суочена са великим проблемом наслеђа радикализованих појединаца, који су из исламских земаља дошли током рата, али и због одласка грађана БиХ на страна ратишта, објавио је босанскохерцеговачки сервис телевизије Н1.

Председавајући Председништва БиХ у писму, како наводи Н1, није споменуо Резолуцију о војној неутралности Републике Српске, нити да у БиХ постоје супротна мишљења политичара, када је реч о приступању НАТО, већ све несугласице своди на реченицу да "веза са НАТО и сећања на активности НАТО-а нису иста свим људима".

Човић је рекао да је пре слања писма информисао остале чланове Председништва БиХ о томе.

Бошњачки члан Председништва Бакир Изебеговић каже да се о писму нису сложили сви чланови Предсдништва.

"Да је Човићево писмо усаглашено у Председништву БиХ, не би било онаквих беспотребних квалификација и предимензионирања једног проблема који се смањује", оценио је Изетбеговић.

Према његовим речима, 18 месеци није забележен ниједан повратак са сиријског ратишта. Према томе, оно је беспотребно. Оно може само обесхрабрити оне у НАТО који би да убрзају пут БиХ ка атлантским интеграцијама", навео је Изетбеговић.

Српски члан Председиштва Младен Иванић је рекао да писмо не коментарише, јер председавајући Председништва, како је рекао, има право да их пошаље.

"И он, ако их је послао, послао је", рекао Иванић кратко.

Иначе, у Човићевом писму наводи се, између осталог, да у БиХ постоје одређене специфичности, какве нема ни једна држава у њеном окружењу - наслеђе бивших учесника рата у БиХ, а који су дошли из исламских земаља, као и одлазак радикализиваних грађана БиХ на страна ратишта.

"Додатно, њихов повратак у БиХ постаје врло значајан тест за сигурносне и друге институције БиХ које брину о миру и стабилности државе. Ово нарочито важно питање, и за БиХ и шире окружење, показаће снагу БиХ да се одупре једној од највећих криза за свако друштво, као и за човечанство у целости - тероризам и радикализам", навео је Човић.

Иако је, каже Човић, активирање МАП примарно војно питање и само један корак ка пуном чланству БиХ у НАТО, и даље је веома важна за БиХ.

Убеђен је, навео је, да би активирање донела добробит цивилном друштву у БиХ и обновила поверење грађана у државне институције.

"Добијањем МАП до краја године шаљемо јаке поруке свима који желе БиХ увући у радикализам и нестабилност, као и онима који желе у овој држави задовољити своје уске, посебне интересе", навео је Човић и додао да би Оружане снаге БиХ биле додатно ојачане и хомогенизиране активирањем тог плана, као и да би само сазнање о припадању једној од најјачих алијанси на свету додатно би ојачало сигурносни оквир државе.

Активирање МАП-а била би, сматра Човић, и круна напора БиХ и показатељ да и даље та земља има партнере у свету на које се може ослонити у свим ситуацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво