Пленковић: Хрватска поштује пресуду херцеговачкој шесторци

Хрватски премијер Андреј Пленковић је, на крају данашње посете Мостару и разговора са представницима Хрвата у БиХ, а у контексту хашке пресуде херцеговачкој шесторци за ратни злочин у БиХ, рекао да нема промене става и да Хрватска поштује ту пресуду. 

"Видим да је дошло до тумачења изјава владе око хашке пресуде које не одговарају чињеницама. Кад је реч о прихватању или неприхватању пресуде, Хрватска је чланица УН и једна од земаља која је предлагала успоставу Хашког трибунала и дилема за прихватање пресуде нема", рекао је Пленковић новинарима након разговора са лидером Хрвата у БиХ Драганом Човићем.

Кад је у питању најава тужби бивших логораша из БиХ против Хрватске за накнаду штете, Пленковић је рекао да се не ради о одговорности држава, него појединаца те да не види правне темеље на којима би се таква једна тужба могла поднети.

Тога се дотакао и Човић рекавши:

"Ја ћу јавно позвати све логораше у БиХ да туже БиХ, јер све оно што се догађало у БиХ уграђено је у БиХ коју препознајемо као дејтонску БиХ. То се односи на све логораше, Бошњаке, Хрвате и Србе. БиХ треба да нађе начин како да помогне тим људима", истакао је Човић. 

Упитан да ли планира да се састане за породицама жртава, Пленковић је рекао да се ова посета завршава данас и изразио жаљење и сав пијетет према жртвама у БиХ.

" Ако буде прилике у једном од следећих посета БиХ, можемо организовати и такве сусрете", рекао је Пленковић, пренели су локални медији.

Пленковић је на почетку говора захвалио Човићу и осталим званичницима с којима се састао на садржајном разговору.

"Моја прва и кључна порука је да је Хрватска партнер и пријатељ БиХ, то доказујемо континуирано и то доказује интензитет односа које имамо откако сам председник владе, сталним повећањем привредне размене и свим подручјима сарадње између Хрватске и БиХ, а посебно снажне подршке на европском путу БиХ", рекао је Пленковић.

Човић је коментарисао на који начин ће хашка пресуда утицати на положај Хрвата у БиХ. 

"Што се тиче изборног закона, још ће нас више мобилизовати да хрватски народ самостално бира своје представнике", рекао је Човић. 

Говорећи о подстицању на нове кривичне пријаве, Човић је подсетио да је безброј пута до сада рекао да "БиХ није у потпуности изграђена као правна држава, али да је дубоко уверен да ће се спречити било какав покушај инструментализовања таквих ствари и стварање атмосфере страха код једног дела људи". 

"Верујем да ће наше институције радити по начелима, а не да се прави хајка. Инсистираћемо да се оптужнице које су се и досад дизале против представника ХВО-а дижу једнако као и против свих", рекао је Човић који, како је рекао, нема дилему да свако треба да одговара за злочин и да ту не може бити било какве селекције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво