Независне: Ултиматум Сарајеву – изборни закон или санкције

На тајном састанку шест странака које чине власт на нивоу БиХ, међу којима је и био и представник Савеза за промене, са представницима међународне заједнице, Сарајево је добило својеврсни ултиматум да до фебруара мора да направи помак када су у питању измене изборног закона или су у противном могуће санкције.

На разговоре су, како се наводи, били позвани и представници Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика, али они нису дошли.

Бањалучке Независне пишу да су предствници политичких партија у парламенту БиХ имали тајни састанак с представницима, односно политичким директорима Амбасаде САД у БиХ, ОЕБС-а и Европске комисије у БиХ.

Лист сазнаје да је тема разговора, који су одржани у уторак биле измена Изборног закона БиХ, а на састанку је Сарајеву дат и својеврстан ултиматум да до фебруара мора направити помак када су у питању измене овог закона – у противном могуће су санкције према БиХ.

"У фебруару ће Европска комисија објавити извештај за Западни Балкан и ако до тада БиХ не постигне помак када је у питању Изборни закон, могуће је да сви процеси који воде ка европским интеграцијама буду обустављени", рекао је неименовани извор Независних.

Из међународне заједнице предложили, сазнаје овај бањалучки дневник, да се преговори наставе наредне седмице и да се у њих укључе и експерти Венецијанске комисије.

Независне сазнају и да је постигнут договор када је у питању избор српских делегата у Дому народа ФБиХ као и да ће се кренути у измену Устава ФБиХ како би делегати из српског народа могли бити бирани са листе странака, а не само из кантоналних скупштинских клупа.

На састанку су били високи страначки функционери, па је тако Демократска фронту представљао Дамир Бећировић, испред Странке демократске акције и Хрватске демократске заједнице били су Халид Гењац и Бариша Чолак, боје Савеза за промене бранио је Игор Голијанин (Српска демократска странка), док су Зоран Микулић и Дамир Арнаут представљали Социјалдемократску партију и Савез за бољу будућност.

Овом састанку требало је да присуствују и чланови Колегијума Представничког дома БиХ Борјана Кришто, Шефик Џаферовић и Младен Босић, те Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому БиХ, али су они били спречени јер су били на путу у Бриселу.

Један од учесника разговора Дамир Бећировић, из ДФ-а, потврдио је Независним да је тема разговара био Изборни закон, те да су из међународне заједнице спремни да помогну, али да договор није постигнут због тога што је Бариша Чолак имао супротно мишљење од већине.

Подсећа се да су у парламентарној процедури два предлога измена и допуна Изборног закона БиХ, један који су предложили хрватски делегати у Дому народа БиХ, а други СДА.

Такође, и СДП и ДФ изнели су Предлог закона о изборним јединицама и броју мандата у Федерацији, што није исто што и измене самог Изборног закона. Суштински тај предлог спроводи пресуду Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића, и по тврдњама његових креатора, потпуно је у складу са уставима БиХ и ФБиХ и Изборним законом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво